Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuire ja Jaakko Kangasniemen Ykköskoneen ohjaimiin – 31 vuotta toimineella yrityksellä on vankka perusta, jolle on hyvä rakentaa tulevaa menestystä

Suomi eli laman vuosia, kun Tapani Pietarinen ja Juha Laitinen perustivat Kangasniemen Ykköskoneen vuonna 1991.

Lama ei kuitenkaan miehiä tuolloin pelottanut, vaikka korot olivat korkealla ja devalvaatiot nostivat valuuttalainojen summia.

– Kyllä tästä uskoisi kahden ihmisen leivän irtoavan. Lama on poliitikkojen puhetta. Työssäkäyvällä on joka tapauksessa tarve ostaa tämän alan tuotteita, totesi Tapani Kunnallislehden haastattelussa tuolloin.

Miehet olivat nuoria ja usko tulevaisuuteen oli vahva.

– Nuorten poikien liikkeeksihän meitä tuolloin kutsuttiinkin, muistelee Juha.

Nyt 31 vuotta myöhemmin Veikon Koneen ketjussa kauppaa tekevän Ykköskoneen yrittäjävastuu on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Aprillipäivänä toteutetussa muutoksessa vastuuseen ovat astuneet Tapani Pietarisen tytär Tuire Pietarinen ja veljen poika Jaakko Pietarinen.

Suomea on vaivannut korona viimeiset runsaat kaksi vuotta ja tämänhetkinen maailmantilanne näyttää epävarmalta. Tilanne ei näytä yhtään helpommalta kuin vuonna 1991.

Vähän yli kolmekyppiset serkukset eivät kuitenkaan pelkää yrittäjävastuuta.

Tunnemme hyvin tämän toimialan ja asiakkaatkin. Tiedämme mihin olemme ryhtymässä.

Jaakko Pietarinen

– Sitä on vaan uskallettava. Ei koskaan voi saavuttaa mitään, jos ei rohkeasti yritä, sanoo Tuire.

– Se on meille hyvä, että iskä ja Jussi ovat edelleen meitä neuvomassa ja antamassa tukea. Heidät löytää edelleenkin täältä liikkeestä, vaikka toiveissa on, että he osaisivat jo ottaa vähän löysemmin eivätkä ihan kaikkina viikonpäivinä tänne ilmestyisi.

Tapania ja Juhaa voi hyvällä syyllä jo kutsua kokeneiksi kodinkonemiehiksi. Molemmat olivat alan töissä Teho-Sähkössä ennen kuin ryhtyivät yrittäjiksi. Tapanilla tulee kesällä täyteen 47 vuotta työuraa. Juha työrupeamalla on mittaa 38 vuotta.

– Kivaa hommaa tämä on ollut. Olen tykännyt tätä tehdä. Enkä vieläkään aio häipyä kokonaan kuvioista, sanoo Tapani.

Kodinkonekaupassa muutaman vuosikymmenen aikana moni asia on muuttunut. Mustavalkoisiin telkkareihin on tullut värit, kuvaputket ovat vaihtuneet paneeleiksi. Liikkeestä löytyvä oranssi lankapuhelin on muinaismuisto, jonka kännykät ovat jo ajat sitten syrjäyttäneet.

– Tietotekniikan tulo on ollut suurin muutos tällä alalla. Tietotekniikkaa on nyt myös monissa kodinkoneissa.

– Mutta on paljon asioita ennallaankin. Asiakaspalvelu on säilynyt. Kaupankäynnin ytimessä on edelleen asiakkaiden kohtaaminen, arvioivat Juha ja Tapani.

Uusille yrittäjille Ykköskoneen ohjaimiin siirtyminen ei ole mikään hyppy tuntemattomaan. Jaakko on ollut yrityksen palveluksessa jo 15 vuotta ja Tuirekin kuusi vuotta. Tosin Tuiren elämässä Ykköskone on ollut aina mukana.

– Olin jo kolmen kuukauden vanhana tuolla takahuoneessa, missä minua piti välillä käydä hyssyttelemässä, kertoo Tuire.

– Tunnemme hyvin tämän toimialan ja asiakkaatkin. Tiedämme mihin olemme ryhtymässä, vakuuttaa Jaakko.

– Yrityksellä on vankka ja hyvä perusta, jolta on hyvä lähteä rakentamaan tulevaisuutta. Vanhoista ja hyviksi havaituista asioista pidetään kiinni, mutta ehkä jossain vaiheessa pääsemme tekemään myös meidän näköisiä muutoksia. Ajatuksia ja ideoita on jo paljon, sanoo Tuire.

Uusi yrittäjäkaksikko ei tuo mullistuksia yrityksen toimintaan. Palvelut jatkuvat ennallaan ja vanha tuttu henkilökuntakin liikkeestä löytyy.

– Toivotamme sekä vanhat että uudet asiakkaat tervetulleiksi.

– Mökkiläiset ovat jo nyt vahva asiakasryhmämme. Veikon Koneen ketjun palveluita hyödyntäen voimme toimittaa asiakkaillemme tuotteita myös heidän kauempanakin sijaitseviin kotiosoitteisiinsa. Pystymme tarjoamaan kilpailukykyiset hinnat ja hyvät valikoimat, kertoo Jaakko.

– Laajojen valikoimien ja kilpailukykyisten hintojen lisäksi valtteinamme ovat henkilökohtainen palvelu ja neuvonta, täydentää Tuire.

Tapani ja Juha kiittävät asiakkaitaan, jotka ovat 31 vuoden aikana käyttäneet yrityksen palveluita.

– 30-vuotisjuhlat jäivät vuosi sitten koronan vuoksi väliin. Nytkin tautitilanne on sen verran paha, että isompia avajaisjuhlia ei voitu järjestää. Kun tilanne normalisoituu, juhlimme varmasti uusia yrittäjiä ja myös meitä vanhoja kakkukahvien kera, lupaa Tapani.