Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronanyrkki: Laaja koronatestaus ja -jäljitys loppuu Essoten alueella – Testausta kohdennetaan sote-alalla työskenteleviin ja vakavan koronataudin riskiryhmiin

Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä eli koronanyrkki kokoontui tiistaina ja totesi koronatilanteen jatkuvan alueella vaikeana. Tartuntamäärät ovat pysyneet korkealla ja sairaalahoitoa tarvitsevia on paljon. Samaan aikaan myös Essoten henkilöstöä on merkittävästi poissa työstä tartuntatautien vuoksi.

– Tämä tilanne kuormittaa voimakkaasti Essoten palveluita, sillä suuri osa koronan torjumiseen tehdystä työstä on jouduttu toteuttamaan lisätöinä. Käynnissä olevat hoitoalan työtaistelutoimet hankaloittavat resursointia entisestään, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa.

Myös Ukrainan sotatilan aiheuttama maahantulo kuormittaa terveydenhuollon palveluita Essoten alueella.

Koronanyrkki päätti muuttaa alueellisen koronaepidemian strategiaa testaamisen ja jäljittämisen suhteen. Muutosten suunta perustuu kansalliseen strategiaan. Testaamista ja jäljittämistä kohdennetaan tiukemmin sote-alalle ja riskiryhmiin kuuluviin.

– Oireilu tai positiivinen kotitestin tulos ei enää edellytä viralliseen koronatestiin hakeutumista, jollei ole sote-työntekijä, raskaana tai vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluva, Seppälä ohjeistaa.

Jos työstä ei voi olla poissa omalla ilmoituksella tai ei kuulu työterveyshuollon piiriin, voi testiin hakeutua saadakseen sairauslomatodistuksen.

– Kaikkein tärkeintä nyt olisi, että jos sairastuu, niin sairastettaisiin kotona, eikä mentäisi työpaikalle, oppilaitoksiin tai päivähoitoon. Oli sitten kyseessä varmennettu korona tai jokin muu tauti, Seppälä painottaa.

Essote supistaa myös jäljitystä, eli virallisessa koronatestissä positiivisen tuloksen saaneiden kontaktointia perjantaista 1. huhtikuuta alkaen. Testituloksesta Essote lähettää aina tekstiviestin. Positiivisesta testituloksesta Essotesta soitetaan enää vain yli 60-vuotiaille. Alle 60-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat ja raskaana olevat ohjeistetaan tekstiviestissä.

– Koronavirustartunnoista on tullut jo niin yleisiä, että resurssimme eivät riitä kaikkien henkilökohtaiseen kontaktointiin. Taudin leviämisen ehkäisy on nyt kohdistettava tiukemmin sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin, Seppälä perustelee.

Vakavista koronavirusoireista tulee edelleen ottaa yhteyttä Päivystysapuun numerossa 116 117.