Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaan sairastuneiden taudinkuva huonontumassa – Tartuntojen määrät kääntyivät taas nousuun

Essoten alueella koronatartunnat ja sairaalahoidon tarve ovat kääntyneet selkeään kasvuun. Viime viikon aikana todettiin noin pari sataa tartuntaa aiempaa viikkoa enemmän, yhteensä 1562, tiedottaa Essote.

Kangasniemelle kirjautui THL:n tilastoihin viime viikolta 57 uutta tartuntaa ja maanantailta 21. maaliskuuta 28 tartuntaa. Nyt Kangasniemellä on testein varmennettuja korontatartuntoja havaittu epidemian alusta asti 394.

Essoten alueella positiivisten testitulosten osuus kasvaa, 55 prosenttia on pandemia-ajan suurin osuus toistaiseksi.

– Taudinkuva on osalla koronapotilaista muuttunut selkeästi haastavammaksi ja siksi sairaalakuormitus on lujilla. Syynä saattaa olla omikronin alavariantti BA.2 ja heikentyvät rokotevasteet, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa.

Sairaalahoidon tarve on tuplaantunut viikon aikana. Nyt hoidossa on yhteensä 33 koronaan sairastunutta. Tämä näkyy ruuhkautumisena niin päivystyksessä kuin vuodeosastoilla, jotka ovat käytännössä täynnä.

– Henkilöstön jaksaminen ja kantokyky ovat koetuksella koko alueellamme ja hoitovelka paisuu. Tähän jo pitkään kestäneeseen kriisiin ei ole valitettavasti näkyvissä nopeaa ratkaisua, Seppälä jatkaa.

Sairaalahoitoon joutuneissa koronapotilaissa on merkittävä osa rokottamattomia henkilöitä. Kotonaan sairastavien hoidontarvetta on jouduttu Essotessa arvioimaan ahkerasti erityisesti viime viikon aikana.

– Osa on todella kipeitä, se muutos on tässä parin viikon aikana tapahtunut. Ensihoitomme on tehnyt paljon hoidontarpeen arvioita kotona sairastaville ja siirtoja osastohoitoon, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström sanoo.

Kaksi koronarokoteannosta on eteläsavolaisista saanut jo yli 83 prosenttia, mutta lähes 20 tuhannelta puuttuu vielä kolmas tehosteannos. Kolme annosta saaneiden osuus on Essoten alueella reilut 62 prosenttia. Kangasniemellä kaksi rokotetta on saanut nyt yli 90 prosenttia kaikista yli 18-vuotiaista ja kolme rokotetta lähes 75 prosenttia.

– Yleinen taudinkuvan heikentyminen on osoitus siitä, että kolmannen annoksen ottamisesta on syytä vielä huolehtia, Gärdström muistuttaa.

Koronarokotukset toimivat ajanvarauksilla ja ajanvarauksettomina walk in -tilaisuuksina. Kangasniemen hyvinvointikeskuksessa walk-in tilaisuus on torstaisin kello 12-15.

Uutta Novavaxin valmistamaa koronarokotetta jaetaan vain ajanvarauksella Mikkelissä maanantaisin ja tiistaisin.