Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vika laboratoriossa hämärtää koronaepidemian tilannekuvaa Essoten alueella – Tartuntoja on edelleen paljon ja palvelujen kuormitus jatkuu

Essoten alueella todettiin viime viikolla yhteensä 1376 koronavirustartuntaa, tiedottaa Essote.

Essoten mukaan koronaepidemian tilannekuvaa hämärtää viime viikon puolivälissä alkanut ja yhä jatkuva laitevika Mikkelin laboratoriossa. Sen vuoksi koronanäytteitä on lähetetty Kuopioon tutkittaviksi, ja osasta viime viikolla otetuista näytteistä puuttuu yhä tulos. Näytteenoton tulosviive on ollut 2–3 vuorokautta, joten testijonossa on vielä paljon näytteitä.

– Positiivisten testitulosten osuus on edelleen yli 50 prosenttia, eli kyllä luvut pysyvät korkealla. Sairaalahoidossa kuormitus jatkuu, ja se rajoittaa edelleen palveluitamme, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa.

Kangasniemeltä kirjautui THL:n tartuntatautirekisteriin viime viikolta 58 uutta koronatartuntaa. Tänään maanantaina uusia tartuntoja on kirjautunut 34. Kaikkiaan rekisterissä on nyt 343 testein varmistettua tartuntaa Kangasniemeltä epidemian alusta saakka.

Maanantaiaamuna Essoten osastoilla oli hoidossa yhteensä 18 koronaan sairastunutta, joista yksi oli tehohoidossa.

Henkilöstön sairauspoissaolot kuormittavat myös Essoten palvelutuotantoa. Kiireettömän sairaanhoidon ja leikkaustoiminnan lisäksi Essoten neuvolapalveluissa on jouduttu supistamaan vastaanottoja.

Essoten alueen keventyneet koronasuositukset astuivat voimaan tänään maanantaina 14. maaliskuuta. Kokoontumisissa ei ole enää suositusta enimmäishenkilömäärästä, mutta kokoontumisia suositetaan järjestettävän vain välttämättömistä syistä. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvia ja rokottamattomia aikuisia suositetaan välttämään sosiaalisia kontakteja ja kokoontumisiin osallistumista.

Työpaikoilla suositetaan läsnäolotyön järjestämistä terveysturvallisesti, mikäli etätyö ei ole mahdollista.

Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden vierailujen vähentämiseksi jatkuu Essoten alueella toistaiseksi. Muita kuin välttämättömiä vierailuja suositetaan vältettäviksi. Myös terveydenhuollon ryhmätoiminnot ovat edelleen tauolla 20. maaliskuuta asti. Myös kasvomaskin käyttösuositus kaikissa sisätiloissa jatkuu.