Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilojen terveysturvallista käyttöä koskeva määräys jatkuu Essoten alueella – Koronaepidemia edelleen hankalassa tilanteessa

Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Essoten kuntien alueilla voimassa olevaa määräystä erilaisten asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisesta käytöstä. Määräys on voimassa 20. maaliskuuta saakka.

Aluehallintoviraston päätös pohjaa Essoten antamaan arvioon koronavirustilanteesta ja tilanteen kehittymisestä alueellaan. Essoten arvion mukaan epidemia on edelleen hyvin haastavassa tilanteessa.

Vaikka omikron vaikuttaa aiheuttavan lievemmän taudin kuin aiemmat variantit, on tällä hetkellä erikoissairaalahoidon kuormitus edelleen korkea. Aikuisten kontaktien välttäminen epidemiahuipun tasoittamiseksi on edelleen tarpeen ja siten Essote näkee välttämättömäksi suosittaa tartuntatautilain 58 d pykälän mukaisen rajoituksen jatkamista. Myös riskiryhmäläiset joutuvat asioimaan välttämättömillä asioillaan ja päätös turvaa kaikissa tiloissa etenkin kaikkein voimakkaimmissa riskissä olevien asemaa.

– Nyt asetettava rajoitus on ajallisesti ja alueellisesti kohdennettu ja mahdollistaa eri toimintojen jatkuvuuden. Päätös myös kohtelee eri aloja mahdollisimman yhdenvertaisesti. Ilman rajoitusta on edelleen olemassa vaara terveydenhuollon ylikuormittumisesta siten, että sen yhteiskunnalliset vaikutukset olisivat huomattavasti vakavammat kuin nyt asetettavan rajoituksen seuraukset, toteaa Itä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Ulla Ahonen tiedotteessa.

Määräys kumotaan heti, mikäli sen ei arvioida enää olevan välttämätön.

Essoten alueella todettiin viime viikon aikana koronatartuntoja yhteensä 1802, tiedottaa Essote. Kasvu edeltäneeseen viikkoon nähden on tasaantunut, sillä tartuntoja oli vain 41 tartuntaa enemmän kuin viikolla seitsemän. Sairaalahoidon tarve on edelleen korkeaa ja koronatesteissä positiivisen tuloksen saaneita on edelleen noin 50 prosenttia kaikista testatuista. – Vaikka nyt näyttää siltä, että epidemiahuippu olisi saavutettu ja tilanne uusien koronatartuntojen suhteen on tasaantunut , on edelleen tärkeää rajoittaa henkilökontaktien määrää ja käyttää kasvomaskia sisätiloissa, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa tiedotteessa.

Aluehallintoviraston tilojen terveysturvallista käyttöä koskevan määräyksen mukaan toiminta erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä.

Avi:n mukaan toimija voi toteuttaa velvoitteensa toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla. Riskiä voi alentaa esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskin käyttöä, tehostamalla ilmanvaihtoa, rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin.

Aluehallintoviraston antama tilojen käyttöä koskeva päätös velvoittaa toimijaa tekemään kirjallisen suunnitelman siitä, miten lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä ehkäistään. Suunnitelman täytyy olla esillä tiloissa siten, että asiakkaat ja toimintaan osallistuvat näkevät sen.

Päätös yleisölle avoimien tilojen terveysturvallisesta käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja. Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja, uimahalleja, yleisiä saunoja ja tanssipaikkoja. Muiden asiakastilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Myös yleiset hygieniavelvoitteet ovat edelleen voimassa ja erilaisten asiakas- ja toimitilojen käytössä on joka tapauksessa aina noudatettava tartuntatautilain 58 c pykälän yleisiä hygieniavaatimuksia, jotka ovat voimassa 30. kesäkuuta saakka. Ne velvoittavat tiloista vastaavia toimijoita muun muassa ohjeistamaan asiakkaita, järjestämään asiakkaiden oleskelun mahdollisimman väljästi ja tehostamaan pintojen puhdistusta. Myös yksilöiden vastuullinen toiminta on olennaista edelleen.

Valtioneuvosto purki ravintolarajoitukset 1. maaliskuuta alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että anniskelua, aukioloaikaa, asiakasmäärää sekä istumapaikkoja koskevat ravintolarajoitukset ovat poistuneet käytöstä.

Sen sijaan yleiset hygieniavelvoitteet ravintoloille ovat voimassa kaikilla alueilla 31. maaliskuuta saakka.

Niiden mukaan ravitsemisliikkeiden on ilmoitettava asiakkaikseen saapuville näkyvästi, ettei henkilö, jolla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, saa tulla ravitsemisliikkeeseen.

Ravitsemisliikkeiden on myös huolehdittava erityisesti siitä, ettei sen tiloissa synny tarpeetonta tungosta ja että asiakkaiden saapuminen liikkeeseen toteutetaan tavalla, jossa pidetään asiakkaiden ja seurueiden välillä riittävä etäisyys.

Ravitsemisliikkeiden on huolehdittava tilojen ja pintojen puhdistamisesta, sekä siitä että asiakkaat saavat mahdollisuuden käsien puhdistamiseen.

Ravitsemisliikkeiden on laadittava kirjallinen suunnitelma siitä, miten se toteuttaa sen toimintaan ja sisä- ja ulkotilojen käyttöön säädetyt velvollisuudet ja rajoitukset.