Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntoja taas ennätysmäärä – Osa tartunnoista omikronin BA.2-muunnosta

Essoten alueella todettiin viime viikon aikana jälleen enemmän koronatartuntoja kuin koskaan aiemmin, yhteensä 1761. Myös kasvu edeltäneeseen viikkoon nähden oli korkeampi kuin koskaan, 383 tartuntaa enemmän.

– Osa alueemme koronanäytteistä on sekvensoitu ja niistä on löytynyt omikronin BA.2-muunnosta, mikä voi osaltaan selittää viime viikkojen todella herkkää taudin leviämistä, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa.

Sairaalahoidon tarpeessa on tultu hieman alaspäin viime viikon huippuluvuista. Tällä hetkellä koronaeristyksessä osastoilla on 33 potilasta. – Kävimme viime viikolla 40 potilaan lukemissa, joten siinä mielessä tilanne on hieman parempi. Kuolleisuus on alueellamme jäänyt kokonaisuudessa alhaiseksi. Yksittäisiä kuolemantapauksia on valitettavasti ollut, Seppälä kertoo.

Paha koronatilanne aiheuttaa Essoten palveluihin edelleen poikkeuksia etenkin kiireettömässä terveydenhuollossa. Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina tarkastelemaan alueen epidemiatilannetta ja siihen liittyviä torjuntatoimia.

Kontaktien välttäminen on edelleen hyvin tärkeää tartuntatilanteen rauhoittamiseksi. – Koronaan sairastuneita on tällä hetkellä paljon myös palvelutaloissa, ja niissä asuvat ovat yleensä suuremmassa riskissä vakavalle tautimuodolle. On viisasta, että vierailut palvelutaloissa ja muissa sote-yksiköissä rajoitetaan vain välttämättömään, vaikka oireita ei olisikaan, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Gärdström kertoo myös, että uutta Nuvaxovid-koronarokotetta on odotettavissa Etelä-Savoonkin ehkä jo ensi viikolla. Perinteisemmällä menetelmällä valmistettu Nuvaxovid on hyvä vaihtoehto heille, jotka eivät ole halunneet ottaa mRNA-rokotetta. Uutta rokotetta voidaan antaa 18 vuotta täyttäneille ja hävikin välttämiseksi sitä annetaan vain Mikkelin keskussairaalan rokotuspisteellä. Essote tiedottaa rokotteen saatavuudesta myöhemmin.

THL:n rokotusrekisterin mukaan Kangasniemellä on rokotettu nyt kaikista yli 18-vuotiaista kertaalleen yli 91 prosenttia, kahdesti lähes 90 prosenttia ja kolmesti 74 prosenttia.

Kaikista 5-17-vuotiaista on rokotettu kertaalleen lähes 47 prosenttia ja kahdesti lähes 34 prosenttia. Lasten ja nuorten rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta.

Essote suosittelee koronatestiin hakeutumista kaikenikäisille rokotetaustasta riippumatta oireisena tai positiivisen kotitestin seurauksena.

Essote neuvoo aloittamaan eristyksen välittömästi, jos saa positiivisesta testituloksesta ilmoituksen tekstiviestillä. Essoten koronatiimi ottaa tartunnan saaneeseen yhteyttä myös puhelimitse, mutta suurien tartuntamäärien vuoksi yhteydenottoon voi kulua useampi päivä.

Essote pyytää soittoa odottaessa palauttamaan mieleen oireiden alkamispäivän. Essote toivoo myös, että positiivisen testituloksen saanut ottaisi itse yhteyttä henkilöihin, jotka on tavannut kahden päivän ajalta ennen oireiden alkamista, ja kertovan koronatartunnasta ja heidän altistumisestaan.

Mikäli tartunnan saanut on oireeton, Essote ohjeistaa ilmoittamaan kahden päivän ajalta ennen näytteenottopäivää tavatuille henkilöille asiasta.