Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset päättyvät myös Essoten alueella – Jokaisen kansalaisen oma vastuu korostuu rajoitusten lieventyessä, mutta epidemian yhä jyllätessä

Yleisötilaisuuksia koskeneet aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset päättyvät myös Essoten kuntien alueella, Kangasniemi mukaan lukien, sunnuntaina 20. helmikuuta. Sen sijaan määräys tilojen terveysturvallisesta käytöstä jatkuu alueella 6. maaliskuuta saakka.

Tilojen terveysturvallisuutta koskevan määräyksen mukaan toiminta erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Riskiä voi alentaa esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskin käyttöä, tehostamalla ilmanvaihtoa, rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin.

Määräys yleisölle avoimien tilojen terveysturvallisesta käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja. Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja, uimahalleja, yleisiä saunoja ja tanssipaikkoja. Muiden asiakastilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Aluehallintoviraston määräys velvoittaa toimijoita tekemään kirjallisen suunnitelman siitä, miten lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä ehkäistään. Suunnitelman täytyy olla esillä tiloissa siten, että asiakkaat ja toimintaan osallistuvat näkevät sen.

Aluehallintovirasto seuraa edelleen tiiviisti epidemiatilanteen kehittymistä ja toimien vaikutusta.

Kun rajoituksia tässä tilanteessa lievennetään, korostuu jokaisen kansalaisen oma vastuullinen toiminta, muun muassa turvavälit, hyvä käsihygienia ja kasvomaskin käyttö ovat edelleen tärkeitä keinoja taudin leviämisen estämisessä.

Sami Remes

Aluehallintoviraston muodostaman tilannekuvan mukaan epidemiatilanne on vaikea koko Essoten alueella. Essoten asiantuntija-arvion mukaan sairaanhoitopiiri on epidemiahuipulla, jonka arvioitu kesto on 2–4 viikkoa. Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon järjestelmä kuormittuu suuren potilasmäärän sekä henkilöstön sairastumisten vuoksi. Epidemia ei ole vielä kääntynyt alueella laskuun ja siten sairaalahoidon kuormitukseen ei ole odotettavissa nopeaa helpotusta. Sairaalahoidon kuormitus on tällä hetkellä Essoten alueella koko epidemia-ajan haastavin.

– Tällä päätöksellä rajoitetaan toimintaa ainoastaan siltä osin kuin saadun asiantuntija-arvion perusteella on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi ja terveydenhuollon toimintakyvyn turvaamiseksi. Nyt asetettava rajoitus antaa rajoituksen kohteena oleville toimijoille mahdollisuuden järjestää tilojen käytön niin, että toiminnot voivat Essoten alueen vaikeasta tilanteesta huolimatta jatkua, toteaa Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti.

Essoten alueella on todettu tällä viikolla tähän päivään mennessä 788 uutta koronatartuntaa ja sairaalahoidossa on 37 ihmistä. Kangasniemellä koronatartuntoja on löydetty tällä viikolla kaksi lisää.

– Epidemiatilanne Essoten alueella jatkuu vaikeana. Kun rajoituksia tässä tilanteessa lievennetään, korostuu jokaisen kansalaisen oma vastuullinen toiminta, muun muassa turvavälit, hyvä käsihygienia ja kasvomaskin käyttö ovat edelleen tärkeitä keinoja taudin leviämisen estämisessä. Myös oman kunnan ja sairaanhoitopiirin antamia suosituksia koronaepidemiaan liittyen on suositeltavaa noudattaa, korostaa aluehallintoylilääkäri Sami Remes Itä-Suomen aluehallintovirastosta.