Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronanyrkiltä uusia suosituksia kontaktien vähentämiseksi – "Epidemiatilanne on hyvin vakava"

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä eli koronanyrkki on todennut Essoten alueen koronaepidemian tilanteen hyvin vakavaksi.

Essoten terveydenhuollon yksiköissä henkilökunnan poissaolot koronan vuoksi ovat mittavia ja sairaalahoidon tarve vaatii resursseja kiireettömästä hoidosta. Sairaalahoidossa on ollut tänä aamuna 23 potilasta ja tehohoidossa yksi. Erikoissairaanhoidon kiireetön leikkaustoiminta on keskeytetty Essotessa resurssipulan vuoksi kokonaan.

Vaikka rokotekattavuus alueella on valtakunnan kärkeä, myös taudin ilmaantuvuus on kivunnut erittäin korkeaksi. Kuluvan viikon maanantain ja tiistain aikana alueella on todettu Essoten mukaan yhteensä 415 uutta koronavirustartuntaa. THL:n mukaan kuluvan viikon maanantain-keskiviikon aikana Kangasniemellä on todettu neljä uutta tartuntaa.

Alueellisten testauskäytäntöjen erojen vuoksi ilmaantuvuusluvut eivät ole enää vertailtavissa sairaanhoitopiirien kesken. Essoten alueella testataan edelleen rokotustaustausta riippumatta, ja tartunnan saaneet pystytään tavoittamaan noin vuorokauden reagointiajalla. – Päädyimme asettamaan alueelle kaksi uutta suositusta. Lainsäädäntöön perustuvia uusia rajoituksia ei sen sijaan esitetä aluehallintovirastolle. Epidemiaa pitää pystyä nyt hillitsemään kansalaisten omaan harkintaan perustuvilla toimilla, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Koronanyrkki päätyi suosittamaan koko alueelleen enintään viiden henkilön kokoontumisrajoitusta helmikuun loppuun asti. Toinen suositus kohdistuu työnantajille laajaan etätyöhön siirtymiseen Mikkelin, Juvan, Mäntyharjun ja Pieksämäen seuduilla niin ikään 28. helmikuuta asti. – Näissä neljässä kunnassa on erityisen suuri riski, että tauti leviää työyhteisöissä liian nopeasti. Aikuisväestön kontaktien määrää pitää saada vähennettyä epidemiahuipun tasaamiseksi, Seppälä muistuttaa.

Koronanyrkki arvioi tilannetta uudestaan 22. helmikuuta.