Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laajoista koronakaranteeneista luovutaan Essoten alueella

Essoten alueen koronatartuntojen määrä on korkeammalla kuin koskaan. Viikolla 3 kirjattiin tarkistuslaskentojen jälkeen yhteensä jopa 727 koronavirustartuntaa, tiedottaa Essote. THL:n rekistereihin kirjautui Kangasniemelle viime viikolla 10 tartuntaa ja tältä viikolta tiistaihin mennessä seitsemän, joten epidemian alusta asti paikkakunnalla on todettu 95 testein varmennettua koronatartuntaa.

Essoten mukaan alueellisessa koronatorjunnassa käännytään kuitenkin yksilönharkintaa korostavampaan suuntaan.

– Tarvittaville koronastrategian muutoksille ovat perusteina alueen korkea rokotekattavuus, valtaviruksena oleva omikronmuunnos ja sen lievempi sairaalahoidon tarve, terveydenhuollon korkea kuormitus ja koronaviruksen korkea ilmaantuvuus, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä eli niin sanottu koronanyrkki päätti tiistaina, että laajamittaisista karanteeneista luovutaan. Tartunnanjäljityksen ja karanteeniin asettamisen painopiste on sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ja riskiryhmiin kuuluvissa. Koronanyrkki päätti myös, että varmistetut koronavirusinfektion saaneet pyritään kontaktoimaan ja asetetaan eristykseen. Varmistetulle koronavirusinfektion saaneille altistuneiden ohjeistetaan välttämään sosiaalisia kontakteja, neuvottelemaan työnantajansa kanssa etätyöstä ja oireiden ilmaantuessa eristäytyä ja hakeutua koronatestiin.

Lisäksi koronanyrkki suosittaa, että kouluun ja varhaiskasvatukseen ei osallistuta viiteen vuorokauteen, jos samassa taloudessa on varmistettu koronavirusinfektion saanut henkilö. Viiden vuorokauden kuluttua voi oireettomana osallistua kouluun tai varhaiskasvatukseen.

– Nyt siirrytään tilanteeseen, jossa aikuisväestön pitää vapaaehtoisin toimin rajoittaa kontaktiensa määrää, sillä laajat karanteenitoimet ovat kohtuuttomia tässä epidemiatilanteessa ja rokotekattavuudessa. Testeihin meillä pääsee edelleen hyvin ja positiivisen tuloksen saaneet on saatu tavoitettua ja ohjeistettua puhelimitse, Seppälä muistuttaa.

Eristyspäätöksen avulla koronavirukselle infektoituneet voivat hakea mahdolliseen tulonmenetykseen Kelan tartuntatautipäivärahaa.

– Näemme myös tärkeänä, että valtio täsmentäisi pidemmän tähtäimen suunnitelmaansa, sillä koronavirus jää todennäköisesti kiertämään endeemisenä viruksena ja vaikuttaa siten pysyvästi terveydenhuollon kuormitukseen. Olemme tehneet omia ratkaisuita, perustaneet muun muassa terveysturvallisuusyksikön. Kansallisesti olisi tärkeää löytää pidempiaikaisia ja kestävämpiä ratkaisuita, kertoo Seppälä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on purkanut päätöksensä asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta lainsäädännöllisten perusteiden puuttuessa. Päätöksen piti olla voimassa 27. tammikuuta asti. Koronanyrkki päätti kuitenkin suosittaa yli 18-vuotiaiden kuorolaulutoiminnan ja aikuisten ryhmäliikunnan tauolla pitämistä vielä kahden viikon ajan 8. helmikuuta saakka. Toiminnan jatkuessa suosituksesta huolimatta, tulee tilaa käyttää enintään 50 prosentin henkilömääräkapasiteetilla ja ilman riskiryhmiin kuuluvia osallistujia.

– Tartuntamäärät ovat vielä jyrkässä kasvussa ja epidemiahuippu edessä, joten kontaktien määrää ei tule missään nimessä kenenkään lisätä eikä ryhmäliikuntaa vastaavia toimintoja suositella käynnistettäviksi, Seppälä muistuttaa.

Kokoontumisrajoitukset ovat voimassa Essoten alueella edelleen, eli enintään 50 hengen ulkotilaisuuksien rajoitus ja enintään 20 hengen sisätilaisuuksien rajoitus 14. helmikuuta saakka.