Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronastrategialle pohditaan Essoten alueella uutta suuntaa – Epidemian huippua ei ole vielä saavutettu, Kangasniemeltä löytyi viisi uutta koronatartuntaa

Koronavirustartuntojen määrä kasvaa edelleen Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueella, tiedottaa Essote. Maanantain ja tiistain aikana löydöksiä kertyi 196, mikä viittaa uuteen ennätysmäärään tämänkin viikon päättyessä.

Kangasniemelle kirjautui THL:n tilastoihin maanantaina kaksi uutta tartuntaa ja tänään keskiviikkona viisi. Tämä nostaa paikkakunnan kokonaistartuntamäärän koko epidemian ajalta 85:een.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälän mukaan epidemia-aallon huippua ei todennäköisesti ole Etelä-Savossakaan vielä nähty.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä eli koronanyrkki kokoontui eilen tiistaina 18. tammikuuta ja kävi läpi Etelä-Savon koronatilannetta. Koronanyrkki esittää Aluehallintovirastolle jatkoa tartuntatautilain pykälän 58d mukaiseen asiakas- ja yleisötilojen terveysturvalliseen käyttöön liittyvään päätökseen, joka tällä hetkellä on voimassa 26. tammikuuta asti. Laajempaa jatkostrategiaa koronanyrkki pohtii ensi viikolla.

Korkea rokotuskattavuus suojaa osaltaan Essoten terveydenhuollon kantokykyä. Alueen rokotekattavuudella ja mahdollisesti muuttuvalla kansallisella koronastrategialla on suuri vaikutus alueellisiin jatkotoimiin epidemian torjunnassa. – Henkilöstömme on venynyt mahtavasti tehosterokotuksissa, joissa päätimme edetä vahvasti jo ennen joulua. Ensi viikon lopulla olemme jo tilanteessa, jossa kaikilla tehosterokotteen nopeutetusti halunneilla on ollut mahdollisuus se saada, Seppälä kertoo tiedotteessa.

Essote pääsee vähitellen siirtämään henkilöstöään rokotustoiminnasta takaisin normaaleihin tehtäviinsä ja purkamaan kiireettömän hoidon ruuhkaa. Sairaalahoidon tarpeen äkillinen kasvu tai henkilöstön sairastumiset voivat kuitenkin keikuttaa venettä herkästi. – Terveydenhuoltojärjestelmän stressinsietokyky on matala, eikä ylimääräistä kapasiteettia ole. Erityisesti henkilökunnan poissaolot haastavat kantokykyä nyt vakavasti, Seppälä kuvaa.

Hoitojonojen tilanne Essotessa on valtakunnallisesti vertailtuna yhtä hyvällä tasolla kuin alueellinen koronan ilmaantuvuus ja sairaalahoidon tarve. Tällä hetkellä Essotella on sairaalahoidossa viisi potilasta koronataudin vuoksi, joista muutama on alueen ulkopuolelta. Myös joitakin Essoten alueen vaativampia koronapotilaita on ollut hoidossa muissa Suomen sairaaloissa.

– Kansallisesti katsottuna tilanteemme on erinomainen. Henkilöstömme on tehnyt hienoa työtä kovassa paineessa. Tämä valtava ponnistus on aiheuttanut varmasti uupumusta kaikille, Seppälä sanoo.