Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote testaa ja jäljittää edelleen – lasten koronarokotukset alkamassa myös Kangasniemellä

Tämän viikon neljän ensimmäisen päivän ajalta on Essoten alueella todettu 270 koronavirustartuntaa, tiedottaa Essote.

Tartuntamäärien kasvu alueella jatkuu, mutta matalammalla kulmalla kuin viime viikolla. Erittäin korkeista määristä huolimatta tilanne on valtakunnallisesti parhaiden joukossa ja ilmaantuvuus alueiden matalin.

– Tällä hetkellä meidän ei ole alueellisesti tarvetta tehdä muutoksia. Muistutan, että meillä on edelleenkin hyvin herkkä testaussuositus voimassa myös rokotetuille, ja kasvomaskiakin suosittelemme aina sisätiloihin, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa.

Essoten mukaan sen alueella tartunnanjäljitys toimii vielä, siksi THL:n torstainen ohjeistus testauskynnyksen nostamisesta ei koske Essoten aluetta.

– Kuten THL:kin totesi, tilanteen hallinnan kannalta on hyvin tärkeää noudattaa alueellisia suosituksia. Jokainen viikko, jolla saamme tartuntamäärien kasvua rauhoittumaan ja rokotekattavuutta nousemaan suojelee terveydenhuoltomme kantokykyä, Seppälä painottaa.

Testaus- ja kasvomaskisuositusten lisäksi Essote suosittelee kontaktien välttämistä pienissäkin oireissa. Karanteeneihin liittyen noudatetaan tapauskohtaisesti valtakunnallista 5–10 vuorokauden raamia.

– Pääsääntöisesti karanteeniaikana Etelä-Savossa käytetään nyt seitsemää vuorokautta. Tähän vaikuttaa altistuminen ja oireet, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Lasten koronarokotukset ovat laajenemassa

5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset ovat laajenemassa. Niitä annettiin ensin Mikkelissä ja nyt lasten rokotusaikoja on avattu myös Juvan, Puumalan ja Ristiinan neuvoloihin. Pian aikoja saa myös Mäntyharjun (17.1. alkaen) ja Kangasniemen (24.1. alkaen) neuvoloihin. Kouluihin alle 12-vuotiaiden rokotukset eivät ole laajentumassa.

– Essoten neuvolat hoitavat lasten rokotuksia, myös tehosterokotukset. Nämä tapahtuvat aina ajanvarauksella ja aikoja keskitetään virka-aikojen ulkopuolelle iltoihin ja viikonloppuihin, neuvola- ja perhepalveluiden esimies Noora Valjakka kertoo tiedotteessa.

Alle 12-vuotiaiden lasten rokotuksiin tarvitaan lapsen molempien huoltajien suostumus. Välillä tämä unohtuu vanhemmilta ja se on aiheuttanut jonkin verran viivästyksiä rokotuspaikoilla. Huoltajalta, joka ei ole rokotustilaisuudessa mukana, tulee olla kirjallinen suostumus. Sen voi tulostaa Essoten nettisivuilta: www.essote.fi/koronarokotus.

Torstaina 13. tammikuuta jaettiin Mikkelin neuvolassa iltarokotuksia erikoisjoukkojen voimin. Lastenlääkärit rokottivat lapsia usealla eri pisteellä.

– Tällaisia tempauksia pyrimme järjestämään saavutettaviin aikoihin, jotta lasten rokotukset saataisiin tehokkaiksi ja mukaviksi kokemuksiksi, Valjakka kertoo.