Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoontumisrajoitukset tiukkenevat ja jatkuvat helmikuun puoliväliin saakka

Itä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa ja tiukentaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamista. Sisätiloissa saa järjestää enintään 20 henkilön tilaisuuksia ja rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilön tilaisuukisia. Rajoitukset koskevat koko Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialuetta Kangasniemi mukaan lukien.

Alueellisesti tai toiminnallisesti rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 50 henkilöä edellyttäen, että osallistujien sekä seurueiden on mahdollista välttää lähikontakteja toisiinsa. Yli 50 henkilön tilaisuudet on kielletty. Määräys astuu voimaan 15. tammikuuta on voimassa 14. helmikuuta saakka.

Nyt tehdyssä päätöksessä lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua samassa alueellisesti tai toiminnallisesti rajatussa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa, kerrotaan avin tiedotteessa.

Rajoitusta perustellaan siten, että koronaviruksen omikron-variantin on sairaanhoitopiirien arvioiden perusteella todettu leviävän myös ulkotiloissa, ja suurissa tilaisuuksissa on riski tartuntojen laajalle leviämiselle. Aluehallintoviraston arvion mukaan ulkotiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin on riittävää, mutta myös välttämätöntä asettaa 50 henkilön osallistujamäärärajoitus.

Sisätiloissa voi järjestää enintään 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Yli 20 henkilön tilaisuudet on kielletty. Sisätiloja koskeva rajoitus astuu voimaan maanantaina 17. tammikuuta, jotta toimijoille jäisi enemmän aikaa ottaa muuttunut rajoitus huomioon toiminnassaan. Tämä määräys on voimassa 14. helmikuuta saakka.

Aluehallintoviraston mukaan rajoitusten tavoitteena on hillitä koronavirustartuntojen leviämistä Itä-Suomen alueella, koska yleisötilaisuudet kokoavat väkijoukkoja yhteen ihmisten arjen elämänpiiriä laajemmalta maantieteelliseltä alueelta, ja myös yli sairaanhoitopiirien rajojen. Aluehallintoviraston arvion mukaan rajoitukset ovat välttämättömiä koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi koko Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella.

– Rajoittamistoimenpiteillä pyritään estämään ja hidastamaan covid-19-viruksen leviämistä, ja sitä kautta saamaan aikaa rokotekattavuuden nostamiselle sekä turvaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon kantokykyä epidemiakäyrää madaltamalla, kertoo Itä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Sami Remes tiedotteessa.

Aluehallintovirasto seuraa koronatilanteen kehittymistä jatkuvasti ja on valmiudessa tekemään uusia päätöksiä nopeallakin aikataululla.

Lisäksi edelleen ovat voimassa avin määräykset tilojen terveysturvallisesta käytöstä ja tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta sekä pykälä yleisten hygieniavaatimusten noudattamisesta.