Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilojen sulku jatkuu Essoten alueen kunnissa – lapset ja nuoret voivat jatkaa ohjattua harrastustoimintaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut tilojen sulkemiseen velvoittavaa määräystä Essoten kuntien alueella, Kangasniemi mukaan lukien 27. tammikuuta saakka. Määräys astuu voimaan huomenna perjantaina 14. tammikuuta. Kokoontumisrajoitusten jatkosta avi päättää huomenna.

Nyt tehty sulkemispäätös koskee sisätiloja, joita käytetään liikunta- ja urheilutoiminnassa joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan. Sulun piirissä ovat myös huvi- tai virkistystoimintaan käytettävät tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat.

– Määräys ei koske kuntosaleja ja muita vastaavia sisäliikuntatiloja eikä myöskään yleisiä saunoja tai uimahallien ja kylpylöiden allastiloja. Suljetuksi määrättyjä tiloja voi käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Ikärajaa on nostettu niin, että kaikki viime vuonna 18 vuotta täyttäneet voivat osallistua toimintaan. Toiminnassa tulee kuitenkin ottaa huomioon osallistujien terveysturvallisuus, kertoo aluehallintoviraston ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen tiedotteessa.

Suljettuja tiloja voi käyttää myös lakisääteisiin palveluihin, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen. Myös aluevaalien ennakkoäänestys on sallittua muuten suljetuissa tiloissa. Tilojen sulkumääräykset eivät ulotu ammattiurheiluun eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Tartuntatautilain mukaan tilojen sulkupäätös voidaan tehdä, jos alueella todetaan merkittäviä tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä luotettavasti jäljittämään ja jotka aiheuttavat merkittävän riskin uusien tartuntojen laajaan leviämiseen.

Lisäksi päätös voidaan tehdä, jos tartuntojen määrän arvioidaan johtavan sairaala- ja tehohoidon tarpeen merkittävään lisääntymiseen, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden tai asiakkaiden hoivan tai potilaiden hoidon olennaiseen vaarantumiseen tai muuhun vastaavaan sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän ylikuormittumiseen.

Tilojen sulkemisen lisäksi niiden terveysturvallista käyttöä koskeva määräys on edelleen voimassa. Tilojen käyttöjä koskeva määräys edellyttää, että asiakas- ja yleisötilojen käyttö pitää järjestää siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä. Toimija voi muun muassa rajoittaa asiakasmäärää, järjestää asiakaspaikat väljästi, tehostaa ilmanvaihtoa ja suositella maskin käyttöä tiloissaan tai toimia muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla terveysturvallisella tavalla. Tämä määräys on voimassa 26. tammikuuta saakka.

Kokoontumisrajoituksiin liittyvät päätökset Aluehallintovirasto tekee huomenna perjantaina. Tällä hetkellä voimassa on 30. joulukuuta annettu päätös, jolla aluehallintovirasto on kieltänyt alueellaan kaikki yli 50 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty omaa istumapaikkaa.

Valtioneuvosto jatkanut koronapassin käytön rajoituksia tammikuun loppuun saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 31. tammikuuta saakka koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Valtioneuvosto lisäksi päättänyt, että epidemian leviämisalueiden kaikki ravintolat tulee sulkea kello 18. Määräys astui voimaan eilen keskiviikkona 12. tammikuuta ja se on voimassa 31. tammikuuta saakka. Määräys koskee myös Kangasniemeä, sillä Essoten alue on epidemia leviämisvaiheessa oleva alue.

Anniskelu kaikissa ravintoloissa päättyy kello 17 ja ravintolan saa pitää avoinna ravitsemistoiminnan asiakkaille kello 05-18. Rajoitus koskee myös ravintoloita, jotka eivät annostele alkoholijuomia, kutee kahviloita ja pikaruokapaikkoja.

Ravitsemisliikkeissä, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisä- ja ulkotiloissa on käytössä vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravitsemisliikkeissä on sisätiloissa käytössä vain 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Koronapassin käyttö ei vapauta ravitsemisliikkeitä asiakaspaikkamäärää sekä anniskelu- ja aukioloaikoja koskevista rajoituksista. Koronapassin käytön rajoitukset ovat voimassa 31. tammikuuta saakka.

Vaikka koronapassin edellyttäminen ei enää vapauta rajoituksista kuten ennen, ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä koko aukiolonsa ajan koko maassa.

Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille. Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske myöskään polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.