Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote lähettää tekstiviestinä tiedon koronatartunnan saaneille – tartuntojen määrä kasvaa edelleen nopeasti

Etelä-Savon koronanyrkki ei nähnyt tänään tiistaina 12. tammikuuta pitämässään kokouksessa tarvetta alueen koronarajoitusten ja -suositusten muutoksille, tiedottaa Essote.

– Odotamme kylläkin aluehallintoviraston päätöksiä mahdollisista uusista rajoituksista, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Essotessa ollaan myös kansallisten linjausten ja ohjeiden suhteen odottavassa tilassa. Esimerkiksi karanteenien ohjeistus voi olla lähiaikoina muuttumassa.

– Essotelta kysytään nyt paljon esimerkiksi koululaisten testausten käytännön toimista, mutta niidenkään suhteen meillä ei vielä ole toimintaohjeita, Seppälä jatkaa.

Tämän viikon kahden ensimmäisen päivän aikana on Essoten alueella todettu jo 157 koronavirustartuntaa. Koronan vuoksi sairaalahoidossa on yksi henkilö.

Hurjan leviämisnopeuden vuoksi Essotessa otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa pandemian aikana positiivisten testitulosten tekstiviesti-ilmoitukset.

– Tähän asti olemme ilmoittaneet positiivisista tuloksista soittamalla. Nyt tartuntoja tulee niin paljon, että on nopeinta lähettää tekstiviesti myös positiivisesta tuloksesta, jotta tieto eristyksen alkamisesta saadaan nopeasti ihmisille. Jäljityksemme soittaa kyllä sitten myöhemmin perään, Seppälä taustoittaa.

Suurten tartuntamäärien vuoksi Essote ei myöskään toistaiseksi listaa julkisia altistumispaikkoja. Essoten mukaan käytännössä Etelä-Savon alueella voi altistua koronavirukselle nyt missä tahansa.

Kangasniemelle on tällä viikolla kirjautunut kaksi uutta tartuntaa ja viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu täällä yhdeksän. Epidemian alusta asti paikkakunnalla on todettu testein nyt kaikkiaan 77 koronatartuntaa.

Kolmosrokotuksissa on saavutettu puoliväli

Noin puolet Etelä-Savon koko väestöstä on jo saanut koronarokotteen kolmannen annoksen. Kangasniemellä on nyt kolmesti rokotettu 54,2 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Korkea rokotekattavuus vähentää vakavan koronavirustaudin riskiä ja on yksi tekijä alueen suhteellisen vähäisen sairaalahoidon tarpeen taustalla. Essoten alueella vakavasti sairastuneiden osuus tartunnan saaneista on maan alhaisimpia.

– Rokotteita on edelleen hyvin saatavilla, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

5–11-vuotiaiden lasten ensirokotuksia jaetaan vain ajanvarauksella Mikkelin ja Juvan neuvoloissa. Muiden rokotuksia jaetaan ajanvarauksilla ja ajanvarauksettomilla walk in -tilaisuuksilla. Kangasniemellä on lisätty ajanvarauksettomia walk in -rokotustilaisuuksia. Walk in -rokotustilaisuus on tiistaisin hyvinvointikeskuksella kello 13-15. Lisäksi walk in -tilaisuus on tiistaina 18. tammikuuta kello 16-18 ja keskiviikkona 19. tammikuuta kello 16-18.