Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartunnat edelleen rajussa kasvussa – rokotukset edenneet valtakunnan kärkivauhtia

Essoten alueella todettiin viime viikon aikana yhteensä 431 koronavirustartuntaa, joista Kangasniemelle on kirjautunut viisi. Essoten mukaan useiden kymmenien tartuntojen päivävauhdille vielä näy laskua.

– Tartuntoja saaneiden kontaktien määrät olivat kyllä vähentyneet aiemmista viikoista ja jäljitys vielä toimii, mikä on hyvä asia ja hillitsee epidemian laajenemista, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä arvioi tiedotteessa.

Essoten alueen korkea rokotuskattavuus kantaa nyt hedelmää, sillä sairaalahoidossa on viime viikkojen aikana ollut vain korkeintaan kolme koronatautia sairastavaa kerrallaan.

– Nyt alkanut viikko on siinä mielessä erilainen, että viime viikko oli vielä lomaviikko. Altistuneiden määrä viime viikolla oli toista tuhatta, joten jatkotartuntoja voi vielä tulla reilusti, Seppälä ennakoi.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Essotelta lausuntoa alueen koronavirustilanteesta mahdollisia uusia rajoitustoimia varten. Valtioneuvoston perjantaisiin linjauksiin liittyen Essote ei ole vielä saanut ohjauskirjettä ministeriöstä.

Essote ohjasi joulun ja loppiaisen välisenä aikana koronarokotuksiin paljon resursseja. Kolmannen rokoteannoksen on saanut Essoten alueella jo yli 46 prosenttia koko alueen väestöstä. Kolmansien annosten rokotustahti on alueen väestömäärään suhteutettuna valtakunnan kärkivauhtia. Rokote antaa erinomaisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

– Viime viikolla jaoimme lähes seitsemän tuhatta kolmosrokoteannosta, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Kangasniemellä kolmannen koronarokoteannoksen on saanut THL:n rokotusrekisterin mukaan nyt jo yli 50 prosenttia yli 12-vuotiaista. Toisen annoksen on saanut nyt 88,4 prosenttia ja ensimmäisen annoksen 90,4 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Kangasniemellä koronarokotuksia jaetaan niin ajanvarauksella kuin ajanvarauksettomilla walk in -tilaisuuksilla. Walk in -tilaisuuksiin voi saapua ilman ajanvarausta, jos rokoteannoksen annosväli- ja ikäkriteerit täyttyvät. Ajan voi silti edelleen myös varata netistä ja Kangasniemellä rokotusaikoja on varattavissa kattavammin kuin on walk in -tilaisuuksia. Kangasniemellä walk in -tilaisuus on tiistaisin kello 13-15 hyvinvointikeskuksessa.

5–11-vuotiaita lapsia rokotetaan ajanvarauksella Mikkelin Perhetalon neuvolassa ja nyt myös Juvan neuvolassa. Koronarokotusten ajanvaraus onnistuu osoitteessa www.essote.fi/koronarokotus.

Koronarokotusten saatavuus Essoten alueella:

1. rokoteannos: saatavilla kaikille 12 vuotta täyttäneille (walk in tai ajanvaraus) ja 5–11-vuotiaille lapsille Mikkelissä (ajanvaraus).

2. rokoteannos: saatavilla vähintään 6 viikkoa 1. annoksen saamisen jälkeen (ajanvaraus tai walk in).

3. rokoteannos:

– kaikille 18–59-vuotiaille vähintään 4 kuukautta 2. annoksen saamisesta (ajanvaraus tai walk in).

– 60 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille vähintään 3 kuukautta 2. annoksen saamisesta (ajanvaraus tai walk in).

– 12 vuotta täyttäneille vakavaa immuunipuutosta sairastaville vähintään 2 kuukautta 2. annoksen saamisesta (ajanvaraus tai walk in).

4. rokoteannos: 12 vuotta täyttäneille vakavaa immuunipuutosta sairastaville vähintään 3 kuukautta 3. annoksen saamisesta (ajanvaraus).