Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten alue siirtyy koronaepidemian leviämisalueeksi – tartuntamäärät kasvavat nopeasti

Tiistaina kokoontunut Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä eli niin sanottu koronanyrkki päätti Essoten alueen siirtymisestä koronavirusepidemian leviämisalueeksi. Päätös koskee kaikkia Essoten alueen yhdeksää kuntaa eli Kangasniemeä, Hirvensalmea, Joroista, Juvaa, Mikkeliä, Mäntyharjua, Pertunmaata, Pieksämäkeä ja Puumalaa, tiedottaa Essote.

Yksistään maanantain aikana Essoten alueella todettiin 23 uutta koronavirustartuntaa ja viime viikolla yhteensä 74, joista suurin osa löytyi Mikkelistä ja Pieksämäeltä.

– Alueellamme on nähtävissä hyvin nopeaa tartuntamäärien kasvua ja tartuntojen leviämistä myös rokotettujen parissa, mikä voi viitata koronaviruksen omikron-variantin jo saavuttaneen Etelä-Savonkin. Lähetämme säännöllisesti näytteitä sekvensoitavaksi varianttien todentamiseksi, mutta tuloksia ja varmuutta emme ole vielä saaneet, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toteaa tiedotteessa.

Koronanyrkkiin kuuluu alueellisten terveystoimijoiden lisäksi myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen, aluehallintoviraston, kuntien sekä Ely-keskuksen edustajia. Ryhmä keskusteli taudin leviämisnopeudesta ja leviämisalueen kriteeristön täyttymisestä Etelä-Savossa. Tilanteen todettiin yksimielisesti kääntyneen selkeästi ja nopeasti huonompaan suuntaan.

– Terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi nyt on todella tärkeää vähentää ihmisten välisten lähikontaktien määrää, Seppälä painottaa.

Ryhmä esittää, että leviämisalueeksi siirtymisen lisäksi Itä-Suomen aluehallintovirasto tekisi tartuntatautilain pykälän 58d mukaisen alueellisen päätöksen asiakas- ja yleisötilojen käytöstä. Päätöksen tavoitteena on, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktien aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

– Ravintoloita ja kahviloita koskevista leviämisalueen rajoituksista päättää valtioneuvosto oman aikataulunsa mukaisesti, Seppälä muistuttaa.

Vaihtoehtona rajoituksille ravintolat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Kangasniemellä on todettu THL:n tartuntatautirekisterin mukaan joulukuun kuluessa 9 uutta testein varmennettua koronatartuntaa ja tartuntojen määrä epidemian alusta asti on nyt 63. Essoten mukaan Kangasniemellä on voinut altistua koronatartunnalle S-marketissa lauantaina 4. joulukuuta kello 10.30-10.40 välisenä aikana.

THL:n rokotusrekisterin mukaan Kangasniemellä on annettu nyt yli 9200 koronarokoteannosta. Yhden rokotteen on saanut nyt yli 90 prosenttia yli 12-vuotiaista. Kaksi kertaa on rokotettu 86,3 prosenttia ja kolme kertaa 15 prosenttia paikkakunnan yli 12-vuotiaista.

Korkein kahden rokoteannoksen rokotuskattavuus on 60–64-vuotiaiden keskuudessa, sillä heistä 92,6 prosenttia on rokotettu kahdesta ja kolmannenkin piikin saaneita on jo 13,6 prosenttia. Alhaisin rokotuskattavuus on edelleen ikäryhmässä 30–34-vuotiaat, joista vasta 68,6 prosenttia on rokotettu kahdesti koronan vakavaa tautimuotoa vastaan. Tosin ensimmäisen rokotteen ottaneiden osuus on noussut tässäkin ikäluokassa jo yli 73 prosentin.

Essotessa ensimmäisiä koronarokotteita on saatavilla kaikille yli 12-vuotiaille. Toinen rokoteannos on saatavilla vähintään 6 viikkoa ensimmäisen annoksen saamisen jälkeen. Kolmas rokoteannos on saatavilla kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun vähintään 5 kuukautta on kulunut toisen annoksen saamisesta. Lisätietoja koronarokotuksista on osoitteessa www.essote.fi/koronarokotus.