Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntojen määrät eivät laske Essoten alueella – Ensimmäiset influenssa- ja RS-virusinfektiot on jo todettu

Essoten alueella on todettu tällä viikolla jo 25 koronavirustartuntaa, tiedottaa sote-kuntayhtymä. Tartuntamäärät kulkevat samaa erittäin korkeata tahtia jo neljättä viikkoa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi potilasta koronavirustaudin vuoksi. – Islabin Mikkelin laboratoriossa sattuneen laitevian vuoksi osassa testituloksista on esiintynyt viivettä ja testituloksia on jouduttu odottamaan parikin vuorokautta. Näytteitä on tutkittu myös Kuopion ja Joensuun laboratorioissa, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo tiedotteessa.

Essoten mukaan viimeisen kahden viikon aikana tartunnat ovat jakautuneet noin puoliksi rokottamattomien ja rokotettujen kesken. Varsinkin perhealtistuksissa tartunta voi tulla myös rokotetulle.

– Sairaalahoitoon on päätynyt rokottamattomia ja myös nuoria. Alueellinen testaussuosituksemme koskeekin laajasti kaikkia oireisia rokotetaustasta riippumatta, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Essote kehottaa hakeutumaan koronatestiin heti koronaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Oireettomienkin tulee käyttää harkintaa, jos on aikeissa osallistua tapahtumiin, kuten pikkujouluihin. Etenkin, jos samassa taloudessa on altistuneita tai karanteenissa olevia, on oireettomien perheenjäsentenkin syytä muistaa infektion mahdollisuus. – Koska joulukauteen liittyy paljon tapahtumia, juhlia ja pikkujouluja, on tässä kohtaa hyvä suositella kaupoista ja apteekeista saatavia kotitestejä. Niillä oireetonkin voi saada melko varman varmistuksen tartuttamattomuudestaan ennen tapahtumiin osallistumista. Ja tietenkin tapahtumiin osallistutaan vain terveenä, Seppälä jatkaa.

Kattava ohjeistus kotitestien käytöstä löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta.

Essoten alueella on todettu jo myös influenssa- ja RS-virusinfektioita.

– Pahimmillaan meillä on edessä terveydenhuollon kantokyvyn kannalta hyvin haastava vuodenvaihde ja talvi, jos koronatartunnat eivät käänny laskuun ja epidemiat jylläävät yhtä aikaa, Seppälä huomauttaa.

Influenssa- ja koronarokotukset jatkuvat edelleen. Influenssarokotteelle ja kolmannelle koronarokotteelle tarvitaan pääsääntöisesti ajanvaraus. Koronarokotuksen kahdelle ensimmäiselle annokselle pääsee ilman ajanvarausta Kangasniemen hyvinvointikeskuksella tiistaisin kello 9-15.

Koronarokotusten ensimmäisissä annoksissa Etelä-Savossa saavutettiin tällä viikolla 90 prosentin kattavuus yli 12-vuotiaassa väestössä.

– Ja nyt kun influenssatapauksiakin on jo todettu, on viimeistään aika huolehtia influenssarokotuksen ottamisesta, erityisesti jos kuuluu riskiryhmiin tai maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmiin, Hans Gärdström muistuttaa.

Kangasniemellä koronarokotteiden ykkösannoksissa ei ole aivan vielä ylitetty 90 prosentin rajaa, sillä kertaalleen rokotettuja on nyt 89,4 prosenttia kaikista paikkakunnan yli 12-vuotiaista ja kahdesti on rokotettu 85,5 prosenttia. Kolmannen rokoteannoksen saajia on nyt 5,2 prosenttia yli 12-vuotiaista.