Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kangasniemen joulunavausta vietetään tänään Rantatorilla

Tonttupolku käynnistää joulunavauksen jo kello 17.

Joulukuusimetsä tuli kunnan ja yrittäjien yhteisen joulunavauksen ohjelmaan vuonna 2016. Seppo Lappalaisen ideoima kuusikko on sen jälkeen tuonut iloa ja valoa syksyiseen pimeyteen lähes joka vuosi. Paikka on vaihdellut keskusparkista Rantatorille. Välillä kuuset ovat joutuneet myrskytuulten riepoteltavaksi. Viime vuonna kuusimetsän, kuten koko joulunavauksen, pilasi korona.

Vaikka korona on edelleen vaivoinamme, pystytään joulunavaus kuusimetsineen ja tonttupolkuineen järjestämään Rantatorille, joka jälleen tekee paluun joulunavauksen pitopaikaksi.

Jo alkuviikosta päiväkodin lapset häärivät torilla kuusten ympärillä. Tärkeänä tehtävänä oli koristella kaksi kunnan kuusta. Kuuset saivat oksilleen lasten omin käsin tekemiä koristeita.

Oman kuusensa koristelussa puuhasi myös Veikon Koneen Tapio Pietarinen. Hän pitää joulunavaustapahtumaa erittäin tervetulleena.

– Ilman tapahtumaa elämä voisi käydä täällä liian hiljaiseksi.

Kuuset ovat torilla loppiaiseen asti, joten niiden ihailuun on aikaa runsaasti. Mutta jos mielii voittaa joulukorin, kannattaa käydä joulunavauksessa, sillä tapahtuman ajan voi äänestää suosikkiaan ja osallistua samalla palkinnon arvontaan.

Palvelut säilyvät ja jopa paranevat, jos jouluostoksetkin tehdään omalla kylällä.

Nina Vaittinen

Joulunavaus käynnistyy tänään perjantaina Pirtin puistoon rakennetulla tonttupolulla jo kello 17. Polun varrella on rastipisteitä, joista voi kerätä rastipassiin kirjaimia, joista muodostuu jouluinen sana. Rastipasseja jaetaan glögipisteen lähellä jo kello 16.50 alkaen. Kaikki jotka palauttavat passin kello 18.15 mennessä osallistuvat joulukorin arvontaan.

Varsinainen joulunavauksen ohjelma käynnistyy Rantatorilla kello 18. Ohjelmassa puheenvuoron pitävät kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen ja yrittäjien puheenjohtaja Nina Vaittinen. Jouluista musiikkia esittää Hanna Manninen.

Illan aikana julkistetaan myös se, kuka palkitaan Kangasniemellä vuoden 2021 yrittäjäpalkinnolla.

Ja tietenkin paikalla on joulupukki. Hän jakaa karkkia ja tietenkin kuuntelee viimehetken joululahjatoiveita.

Yrittäjät tavoittelevat joulunavauksellaan tietenkin näkyvyyttä paikallisille palveluille.

– Tavoitteena on tehdä joulunavauksesta tapahtuma, joka houkuttaisi kangasniemeläisiä tekemään jouluostoksensa omalla paikkakunnalla. Oman paikkakunnan palvelut säilyvät ja kehittyvät, jos niitä käytetään, muistuttaa Nina Vaittinen.

– Toivottavasti ihmiset liikkuvat ahkerasti nyt perjantaina ja osallistuvat tapahtumaamme. Ja toivottavasti paikallisten liikkeiden kassakoneet kilisevät iloisesti myös koko joulukaupan ajan.

Selvää on, että Black Friday ja joulukampanjat houkuttelevat kuluttajia nettiin sekä Mikkelin ja Jyväskylän liikekeskuksiin. Vaittinen kuitenkin toivoo, että ennen auton suuntaamista naapurikaupunkeihin mietittäisiin myös paikallisia palveluita.

– Kangasniemellä on varsin hyvät palvelut. Palvelut säilyvät ja jopa paranevat, jos jouluostoksetkin tehdään omalla kylällä.

Joulu on vähittäiskaupan tärkein sesonki. Joulukuussa kaupan liikevaihto kasvaa noin neljänneksellä keskimääräisistä lukemista.

Suomalaisten joulubudjetti on viime vuosina pysynyt melko vakaana. Keskimäärin suomalaisperhe kuluttaa jouluhankintoihin noin 500 euroa. Suklaa ja muut makeiset, vaatteet sekä lelut ovat suosituimpien joululahjojen kolmen kärjessä. Aineettomien lahjojen kuten lahjakorttien suosio kasvaa edelleen. Varsinaisiin lahjoihin joulukassasta kuluu noin 300 euroa.