Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Savon Vuoden 2021 maisematekokilpailun voitto Kangasniemelle – Harjunmaan kylätalon kunnostus palkittiin

Harjunmaan kylätalon kunnostus Kangasniemellä on vuoden maisemateko Etelä-Savossa.

"Kylätalon kunnostus talkootyönä on Harjunmaan maa- ja kotitalousseuralta merkittävä kulttuuriteko ja tärkeä perintö seuraaville sukupolville," kerrotaan Etelä-Savon maakunnallisen raadin perusteluissa.

Kylätalo on Harjunmaan kylän sydän ja ainoa kyläläisten kokoontumis- ja tapahtumapaikka. Raadin mukaan kylätalon kunnostus, erityisesti työläs ja iso kattoremontti, on suuri ponnistus kulttuuriympäristön ja maiseman puolesta sekä vaikuttava yhteisöllisyyden osoitus.

Yli 120-vuotias kylätalo kunnostettiin talkootyönä, Leader-rahoituksen turvin. Kunnostustöissä ahersi 17 talkoolaista ja työtunteja heille kertyi yhteensä arviolta noin 1200.

Raati totesi, että varsinaisen kunnostustyön ohella myös rahoitushankkeen hallinnointi on iso työsarka.

Katon kunnostuksen lisäksi kylätalo sai samalla sekä ikkunapuitteisiin uuden maalin että korjatun kuistin. Talkoilla tehtiin myös pihan siistimistä ja tien varteen asetettiin talosta kertova kyltti. Kylätalo näkyy nyt paremmin vieressä kulkevalle tielle.

Jatkossa seuralla on suunnitteilla ulkoseinien maalausta sekä sisätiloissa keittiön remontti ja entisten luokkahuoneiden maalausta ja sisustamista. Harjunmaan maa- ja kotitalousseuran tarkoituksena on pitää kylätalo ja sen ympäristö edelleen hyvässä hoidossa.

Etelä-Savossa kilpailun raatiin kuuluivat ympäristöpäällikkö Sanna Poutamo Etelä-Savon maakuntaliitosta, tiedottaja Marjukka Manninen Etelä-Savon Ely-keskuksesta ja puheenjohtaja Markku Nironen Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiristä. Raadin esittelijänä toimi maisema- ja ympäristöasiantuntija Saara Ryhänen Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisista Etelä-Savosta ja ProAgria Etelä-Savosta.

Raati kiittää kaikkia Etelä-Savon maisematekokilpailun osallistujia arvokkaasta työstä luonnon ja maiseman hyväksi.

Maa- ja kotitalousnaisten järjestämä Vuoden maisematekokilpailu käytiin tänä vuonna teemalla ”Pieniä suuria tekoja luonnon hyväksi”, jonka kriteereissä oli myös muun muassa virkistyskäyttö, kulttuurimaisemanhoito ja yhteisöllisyys. Kisaa tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö. Vuoden maisematekokilpailu järjestetään vuosittain, nyt jo 7. kertaa. Maakunnalliset voittajat osallistuvat valtakunnalliseen Vuoden maisematekokilpailuun.