Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote suosittelee edelleen myös rokotetuille testejä ja maskeja

Essoten alueella on todettu kuluneen viikon aikana yhteensä 18 koronavirustartuntaa. Positiivisia testituloksia on löytynyt Mikkelistä ja Mäntyharjulta.

– Valtakunnallista suositusta hieman vahvempi alueellinen koronatestaamisen suosituksemme on edelleen voimassa. Kehotamme myös rokotteen saaneita käymään herkästi testissä koronaan viittaavissa oireissa ja käyttämään kasvomaskia kodin ulkopuolisissa sisätiloissa, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä muistuttaa tiedotteessa.

Koronarokotteiden antaminen jatkuu säännöllisillä ajanvarauksettomilla tilaisuuksilla sekä ajanvarauksilla.

– Kakkosannos puuttuu vielä noin 14 prosentilta Etelä-Savon yli 12-vuotiaasta väestöstä. Toisen annoksen ottamisesta kannattaa huolehtia, sillä se lisää oleellisesti rokotteen tehoa vakavaa tautimuotoa vastaan, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström sanoo.

Kangasniemellä walk in -päivä on tiistai, jolloin rokotuksia annetaan kello 9-15 välisenä aikana ilman ajanvarausta. Rokotusajan voi halutessaan edelleen varata netistä osoitteesta essote.fi/koronarokotus tai rokotuspuhelimesta numerosta 040 359 9781. Koronarokotteen kolmas annos ja influenssarokote vaativat aina ajanvarauksen.

Kolmansia rokotteita annetaan rajatuille ryhmille, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Näitä ryhmiä ovat kaikki yli 60-vuotiaat, lääketieteellisiin riskiryhmiin I ja II kuuluvat, laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat iästä riippumatta ja kaikki, jotka ovat saaneet kaksi ensimmäistä rokoteannostaan 3–4 viikon annosvälillä, pois lukien alle 30-vuotiaat miehet.

Vakavasti immuunipuutteisille kolmansia rokotusannoksia annetaan, kun toisesta koronarokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Tiedot koronarokotuksista löytyvät Omakanta-palvelusta, jonne ne kirjautuvat noin kolmen vuorokauden kuluessa rokotuksesta. Jos tietoja ei näy, tai ei pysty käyttämään Omakanta-palvelua, rokotustietoja ja koronatodistustasi voi Essoten ohjeen mukaan tiedustella oman asuinkunnan hyvinvointikeskuksen asiakaspalvelusta tai soittamalla Essoten rokotuspuhelimeen 040 359 9781 arkisin kello 8–11.

THL:n rokotusrekisterin mukaan Kangasniemellä on ensimmäisen koronarokotuksen saaneita 89,2 prosenttia kaikista yli 12-vuotiaista ja kaksi annosta saaneita on 85,2 prosenttia. Kolmannen annoksen on saanut 4,1 prosenttia.

Kahden rokotuksen rokotuskattavuus on kivunnut yli 90 prosentin paikkakunnan 55–74-vuotiaiden keskuudessa. Yli 80 prosentin rokotuskattavuus on 44–54-vuotiaiden ikäluokassa ja yli 75-vuotiaiden keskuudessa. Myös 16–19-vuotiaiden ikäluokasta jo yli 80 prosenttia on rokotettu kahteen kertaan. Alhaisin rokotuskattavuus on ikäluokassa 30–34-vuotiaat, joista vasta 67,7 prosenttia on rokotettu kahdesti koronan vakavaa tautimuotoa vastaan.

Kangasniemen kunnan toistaiseksi voimassa olevien koronarajoitusten mukaan kunnan tiloissa edellytetään käytettävän maskeja ja turvavälit on huomioitava. Kunnan sisäliikuntatilat ja kuntosalit ovat avoinna yleiset rajoitteet ja suositukset huomioiden. Kunta suosittelee kaikessa harrastustoiminnassa noudettavaksi turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia sekä turvavälejä.

Maskien käyttöä kunta suosittelee tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Turvavälit ja hyvä käsihygienia on syytä edelleen pitää käytäntönä. "Uudet virusvariantit leviävät sen verran herkästi, että turvavälit, kasvomaskit ja käsienpesu on pidettävä edelleen rutiineissa ja näiden käyttöä jopa lisättävä, kun sosiaalisten kontaktien määrä lisääntyy," kunnan rajoitusohjeissa sanotaan.