Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronanyrkki tiukensi maski- ja testaussuositusta – Kangasniemen hyvinvointikeskuksessa on voinut altistua koronatartunnalle

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä eli niin sanottu koronanyrkki päätti tiukentaa tiistaisessa kokouksessaan Etelä-Savon aluetta koskevia suosituksia koronanäytteenottoon hakeutumisesta ja kasvomaskien käytöstä. Selkeä muutos on se, että suositukset koskevat myös koronarokotteen saaneita.

– Tartuntamäärät alueellamme ovat kasvaneet voimakkaasti ja tällä viikollakin on todettu jo 16 tartuntaa. Tässä tilanteessa on välttämätöntä tiukentaa suosituksia, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä linjaa.

Hänen mukaan tärkeintä on, että oireisena ei liikuta tartuttamassa kouluissa, työpaikoilla tai harrastuksissa, vaan selvitetään oireiden syy testaamalla. Kasvomaskin käyttämisestä on puolestaan merkittävää hyötyä tilanteissa, joissa joudutaan lähikontakteihin.

– Herkemmällä testiin hakeutumisella ehkäistään tehokkaasti tartuntaketjujen paisumista. Meillä on myös selkeä kuva, että koronavirus voi tarttua ilmateitse todella herkästi hyvin lyhyestäkin lähikontaktista sisätiloissa, siksi kasvomaskin käyttö näissä tilanteissa on tärkeää, Seppälä jatkaa.

Koronatestiin hakeutumisen suositus koskee nyt kaikkia ikäryhmiä, sekä koronarokotettuja että rokottamattomia. Testiin tulee hakeutua herkästi koronaan viittaavissa oireissa. Ainoastaan lieväoireiset ja monijäseniset lapsiperheet voivat tietyissä tapauksissa seurata oloaan kotona ilman testausta, jolloin tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja.

Kasvomaskin käyttösuositus koskee yli 12-vuotiaita koronarokotettuja ja rokottamattomia sisätiloissa, joissa alle kahden metrin lähikontakteja on vaikeaa välttää. Koronanyrkin mukaan erityistä huomiota kasvomaskin käyttöön tulee kiinnittää joukkoliikenteessä, ulkomailta Suomeen palatessa, koronatestissä asioinnissa, toimitiloissa ja julkisilla paikoilla.

Koronatestiin voi hakeutua joko soittamalla päivystysapuun numeroon 116 117 tai tekemällä oirearvio ja yhteydenottopyyntö Omaolo-palvelussa osoitteessa www.omaolo.fi tai. Essotella on näytteenottopisteet seitsemän kunnan alueella, myös Kangasniemellä. Testiin tulevan tulee aina ottaa yhteyttä etukäteen ennen testiin tuloa edellä mainituilla tavoilla.

Tällä viikolla Essoten alueella on todettu 16 koronatartuntaa ja koronan vuoksi sairaalahoidossa on neljä potilasta. Kangasniemelle on kirjautunut THL:n tartuntatautirekisteriin viimeisen viikon aikana kaksi uutta tartuntaa. Paikkakunnalla on todettu nyt 47 tartuntaa epidemian alusta saakka. Essoten mukaan Kangasniemellä on voinut altistua koronatartunnalle hyvinvointikeskuksessa maanantaina 8. marraskuuta kello 9.40-9.50 välisenä aikana.