Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kangasniemellä ja Mikkelissä on koronatartuntoja, joiden lähde on epäselvä – altistua on voinut päivittäistavarakaupoissa

Koronavirustartuntojen määrä Essoten alueella on hienoisessa kasvussa, Essote tiedottaa. Viime viikon aikana testimäärät olivat tavallista alhaisemmat, mutta silti todettiin 15 tartuntaa, joista useat ovat peräisin muualta kuin omasta perhepiiristä.

– Tapauksista kahdeksan todettiin viikonloppuna ja tilanne selkeästi vilkastui syyslomaviikon lopulla. Nyt on poikkeuksellista se, että useassa tartunnassa lähde ei ole selvillä, mutta tartunta on saatu alueellamme. Näitä tapauksia on löytynyt erityisesti Kangasniemeltä ja Mikkelistä. Tämä viittaa siihen, että koronavirustautia on liikkeellä enemmän kuin testit kertovat, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Viime viikolla Etelä-Savossa vietettiin koulujen syyslomaa, jolloin väestö on oletettavasti vieraillut myös kotiseudun ulkopuolella tavallista enemmän. Monella lähiseudulla koronatartuntojen ilmaantuvuus on paljon Etelä-Savoa korkeammalla. Tulevat päivät kertovat, kuinka lomailu vaikuttaa Essoten alueen tartuntamääriin.

– Nyt lomakauden jälkeen kannattaa hakeutua herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee. Kehotan nyt myös rokotettuja hakeutumaan testeihin herkästi, jotta tilannekuva saataisiin hyvin selville, Seppälä jatkaa.

Kangasniemellä on viimeisen kahden viikon aikana todettu 6 uutta testein varmennettua koronatartuntaa. Epidemian alusta tartuntoja on nyt yhteensä 45. Kangasniemellä on voinut Essoten mukaan altistua koronatartunnalle S-Marketissa maanantaina 25. lokakuuta kello 16.40-16.50 välisenä aikana ja K-Marketissa tiistaina 26. lokakuuta kello 17.45-18 välisenä aikana.

Jos olet ollut samaan aikaan altistumispaikassa ja sinulle tulee seuraavan neljäntoista vuorokauden aikana koronaan sopivia oireita, tee oirearvio verkossa omaolo.fi tai ota yhteyttä Päivystysapuun 116 117, Essote ohjeistaa. Muita ei tule tavata oireisena ja omaehtoiseen karanteeniin voi jäädä, jos siihen on mahdollisuus.

Korona- ja influenssarokotuksia on helposti saatavilla Essoten alueella.

– Syyslomaviikolla rokotuksissa oli hieman hiljaisempaa, mutta nyt kannattaa jälleen aktivoitua rokotusten kanssa. Influenssarokotukseen pitää aina varata aika, mutta samalla voi saada koronarokotteen, jos sellaisen annos vielä itseltä puuttuu, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Koronarokotukseen pääsee myös ilman ajanvarausta. Kangasniemellä rokotetaan walk in -periaatteella tiistaisin. Walk in -rokotukset koskevat ykkös- ja kakkosannoksia, kolmosannokset annetaan niitä koskeville vain ajanvarauksen kautta. Koronarokotusten Walk in -ajankohdat ja ajanvaraus löytyvät Essoten nettisivuilta: www.essote.fi/koronarokotus

THL:n rokotusrekisterin mukaan 77,3 prosenttia Kangasniemen koko väestöstä on rokotettu kertaalleen ja yli 12-vuotiaista 84,4 prosenttia.

Kaikkien yli 40-vuotiaiden ikäryhmien rokotuskattavuus on yli 80 prosenttia. Korkein rokotuskattavuus on paikkakunnan 60–64-vuotiaiden keskuudessa, sillä heistä on rokotettu kahdesti nyt 91,5 prosenttia. Alhaisin rokotuskattavuus on 30–34-vuotiaiden keskuudessa, sillä heistä on rokotettu kahdesti vasta 65,8 prosenttia.