Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusia korontartuntoja havaittu 15 Essoten alueella – 12–15-vuotiaiden rokotukset toteutetaan lähiviikkoina

Essoten alueelta on löydetty tiistaina jälkeen 15 uutta positiivista koronatestien tulosta, tiedottaa Essote.

Noin puolet tapauksista liittyy aiemmin havaittuihin tartuntaketjuihin ja toinen puoli on täysin uusia.

– Tartunnanjäljityksellä on paljon töitä, mutta valtaosa altistuneista on tavoitettu. Aiemmin tartuntoja löytyi enimmäkseen alueen ulkopuolisilta henkilöiltä. Nyt tautia on ilmennyt pääasiassa eteläsavolaisilla, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Tautitapauksia on havaittu myös päiväkoti-ikäisillä.

– Myös heitä on syytä käyttää testeissä, jos ilmenee vähänkin koronan oireita. Tauti pysyy hallinnassa, kun jokainen menee herkästi testeihin ja noudattaa annettuja ohjeita eli pesee käsiä usein, pitää turvavälit ja käyttää kasvomaskia varsinkin sisätiloissa, muistuttaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Essote on valmistautunut tiiviisti yhdessä sivistystoimen kanssa koulujen alkamiseen ja antanut sivistystoimelle ohjeita.

– Tavoitteena on, että lähiopetus turvataan. Myös 12–15-vuotiaiden rokotukset tullaan toteuttamaan nopeasti lähiviikkojen aikana, kertoo Gärdström.

THL:n mukaan alle 18–vuotiaille tarjotaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax -rokotetta, sillä niillä on ehdollinen myyntilupa 12–17-vuotiaiden rokottamiseen.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, kuten muidenkin rokotteiden kohdalla, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta.

Koko Essoten alueella ensimmäisen rokotteen on saanut nyt lähes 74 prosenttia alueen väestöstä ja kakkosrokotteen 49 prosenttia.

THL:n rokotusrekisterin mukaan Kangasniemellä on kertaalleen rokotettu 74,9 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen on nyt saanut 51,4 prosenttia asukkaista.