Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jälleen seitsemän tartuntaa – Essoten koronanyrkki tiukensi suosituksia

Essoten alueella on havaittu eilisen jälkeen seitsemän uutta positiivista koronatestien tulosta, tiedottaa Essote.

Altistumisia koronalle tapahtunut muun muassa mikkeliläisessä Vilttihatun päiväkodista. Altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

– Muutamien taudin saaneiden tila on heikentynyt siinä määrin, että he ovat joutuneet sairaalahoitoon Mikkelin keskussairaalaan tai omille kotipaikkakunnilleen, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström tiedotteessa.

Essoten alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään pohtimaan tilannetta. Koronanyrkki säilytti alueen vielä perustasolla, mutta tiukensi suosituksia.

Kasvomaskien käytön suositus laajenee. Maskia suositellaan nyt käytettäväksi laajasti kodin ulkopuolella sisätiloissa sekä myös ulkotiloissa olevissa yleisötapahtumissa.

– Myös ulkotiloissa suosittelemme nyt turvavälien pitämistä ja jos se ei onnistu, maskin käyttöä. Viruksen Delta-variantti on tarttunut herkästi myös ulkona ja lyhyissä kontakteissa, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Essote on myös päivittänyt koronavirukselle altistumisen paikkojen listaa. Sen mukaan Kangasniemellä on voinut altistua perjantaina 30.7. Mannilan kesäkaupalla ja baarissa kello 12-18 välisenä aikana ja samana perjantaina klo 19-19.15 välisenä aikana S-Marketissa.

Lisäksi Mannilan kesäkauppa ja baari tiedottaa Facebook-sivuillaan, että baarissa on voinut altistua torstaina 29.7. ja perjantaina 30.7.

Essoten ohjeen mukaan, jos on ollut altistumispaikassa ja tulee koronaan sopivia oireita 14 vuorokauden aikana tulee tehdä oirearvion verkossa osoitteessa omaolo.fi tai ottamalla yhteyttä puhelimitse Päivystysapuun numeroon 116 117. Myös omaehtoiseen karanteeniin voi jäädä, jos siihen on mahdollisuus.

Essoten koronanyrkin uudet alueelliset suositukset:

Yleisötilaisuudet

Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta 14.6.2021 lähtien. Järjestelyissä huolehditaan hyvästä hygieniasta (käsien pesumahdollisuus tilaisuuteen saapuessa, ja jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta; käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla) ja asiakkaiden ohjeistuksesta.

Yleisötilaisuudet kannattaa suunnitella siten, että ihmiset voivat pitää turvavälejä. Essote suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona), joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää

Tapahtumajärjestäjät voivat kysyä Essotelta apua terveysturvallisten tapahtuman järjestämiseen osoitteesta tartuntatauti (at) essote.fi.

Alueen väestö

Julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Kaikkien yli 12-vuotiaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia:

- joukkoliikenteessä

- koronatestissä sekä sinne tultaessa ja paluumatkalla

- Essoten toimipisteissä asioitaessa

- työyhteisöissä sisätiloissa

- julkisissa sisätiloissa (kaupoissa, ostoskeskuksissa, museoissa)

- yleisötilaisuuksissa.

Harrastustoiminta

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi yleisiä hygieniaohjeistuksia.

Oppilaitokset ja opetuksen järjestäminen

Oppilaitoksissa ja opetuksen järjestäjillä suositellaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja tartuntojen ehkäisyyn alueellisesti annettuja turvallisuusohjeita. Opetuksen järjestäjät voivat kysyä apua turvallisen opetuksen järjestämiseen tartuntatauti (at) essote.fi osoitteesta.

Työnantajat ja työntekijät

Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä lähikontaktissa sekä kaikissa tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esim. parturit/kampaajat, ravintolat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).

Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat

Aukiolossa, paikkamäärissä ja ohjeistuksessa noudatetaan valtioneuvoston määräyksiä. Essote suosittelee niin asiakkaille kuin työtekijöille kasvomaskien käyttöä varsinkin kaikissa niissä sisätiloissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

Matkustus

Matkustamisen suhteen noudatetaan edelleen valtioneuvoston tämän hetkisiä määräyksiä. Ulkomaille lähtiessä on hyvä muistaa sekä liikennöitsijän että kohdemaan ohjeistus. Ulkomailta palatessa henkilö saa ohjeistuksen näytteenotosta / terveysturvallisuustarkastuksesta rajalla. Omaehtoista karanteenia voi lyhentää ottamalla toinen koronanäyte aikaisintaan 72 tuntia Suomessa olon jälkeen. Koronatestiajan Mikkeliin voi varata Essoten nettisivuilta: essote-covid.eaika.fi tai Finentry-järjestelmän kautta osoitteesta finentry.fi.