Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukkosmyräkät aiheuttivat sähköyhtiölle noin 3,5 miljoonan euron kustannukset – vertautuu Asta-myrskyyn

Keskiviikkona riehunut Aatu-ukkosmyrsky katkoi puita ja sähköjä, ja sen seurauksena juhannusta vietettiin paikkakunnalla monin paikoin ilman sähköjä. Pahimmilla tuhoalueilla sähkökatkot kestivät useita päiviä.

Alueellisen sähkönsiirtoyhtiön Järvi-Suomen Energia alueella oli enimmillään jopa 30 000 taloutta ilman sähköjä. Saman illan aikana yhtiö sai palautettua sähköt noin puolelle sähköttömistä talouksista. Torstaina sähköttömiä talouksia oli kuitenkin Kangasniemellä vielä 370.

Myräkän sähköverkolle aiheuttamat viat olivat vaihtelevia, eli jossain korjaajat pääsivät pienellä puun poistolla ja toisaalla taas tuuli oli kaatanut isoja tukkipuita sähkölinjoille ja särkenyt pylväitä ja muita rakenteita.

Juhannuspäivänä saapui vielä myös Kangasniemen alueelle toinen ukkosrintama, joka taas katkoi sähköjä. Samainen ukkonen oli aiheuttanut Järvi-Suomen Energian mukaan Joutsaan trombin tyyppisen ilmiön, joka kaatoi useita satoja metrejä pienjänniteverkkoa.

Järvi-Suomen Energia jatkoikin pienjänniteverkon vikojen korjauksia vielä sunnuntaina. Nämä pienjänniteverkon viat eivät näy yhtiön verkossa julkaisemalla häiriökartalla, ja yhtiön arvion mukaan niiden korjauksessa voi joissain paikoissa mennä vielä pitkäänkin. Järvi-Suomen Energia pyytääkin asiakkaitaan jättämään teillä olevat puomit auki, jotta korjauskalusto pääsee etenemään työssään.

Yhtiön mukaan myräkän jäljiltä on sen toimialueella paljon linjoilla makaavia puita, joiden poistoa se jatkaa vielä tulevien viikkojen aikana. Järvi-Suomen Energia luokittelee tehtävän vähemmän kiireelliseksi, jos puu ei aiheuta haittaa sähkönjakelulle tai liikenteelle ja hoitaa muut kiireellisemmät tehtävät ensin.

Järvi-Suomen Energia toivoo ilmoitusta uusista vikapaikoista nettisivujen vikalomakkeella mahdollisimman tarkan sijainnin kera.

– Tämä on ollut vuoden 2010 Asta-myrskyn jälkeen pahin myräkkä alueellamme. Ajankohta toi myös haasteita. Ulkopuoliset resurssit oli varattu alkuviikon myrskyjen korjaukseen ja lomakausi oli alkamassa. Venymistä tarvittiin työntekijöiltä ja onneksi sitä löytyi, summaa Järvi-Suomen Energian kunnossapitopäällikkö Juuso Ruottinen tiedotteessa.

Myrsky aiheutti yhtiölle arviolta noin 3,5 miljoonan euron kustannukset, josta korjauskustannusten osuus on miljoona euroa ja asiakkailleen maksettavat vakiokorvaukset 2,5 miljoonaa euroa.

Järvi-Suomen Energian asiakkaalla on sähkömarkkinalain mukaisesti oikeus korvaukseen, jos sähkökatko on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään 12 tuntia. Yhtiö hyvittää korvauksen automaattisesti sähkölaskulla, eikä se edellytä asiakkaalta toimia. Tarkkaa ajankohtaa korvausten maksamiselle yhtiö ei pysty vielä antamaan, mutta tiedottaa asiasta nettisivuillaan, kun korvaukset on laskettu.

Järvi-Suomen Energia arvioi, että jo tehdyillä toimitusvarmuusinvestoinneilla on vaikutusta. Eli että maakaapelointi ja ilmajohtojen siirtäminen teiden varsiin vähentää myrskyistä aiheutuvia katkoja.

– Aatu-myrsky pyyhkäisi koko laajan Järvi-Suomen Energian jakelualueen yli, ja ilman jo tehtyjä investointeja arviolta noin 60 000 asiakasta olisi pahimmillaan ollut ilman sähköjä, kertoo Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen.

Yhtiö on siirtynyt tekemään toimitusvarmuusinvestointeja taajamista haja-asutusalueille, jossa se maakaapeeloi keskijänniteverkkoa ja siirtää ilmajohtoja teiden varsiin. Yhtiön mukaan Järvi-Suomen maaperässä maakaapelointi ei ole kaikkialla toimiva ratkaisu. Kun kaapeli kaivetaan yleensä vähintään 70 senttimetrin syvyyteen, kallioisessa, kivisessä ja vesistöjen rikkomassa maastossa kustannukset kaapeloinnille saattavat kasvaa yli kaksinkertaisiksi. Ilmajohtoja tulee jatkossakin olemaan Järvi-Suomen Energian alueella, mutta niiden siirto teiden varsiin nopeuttaa tulevaisuudessa vikojen paikantamista ja korjausta.