Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aatu-myrsky aiheutti laajasti vikoja sähköverkkoon – ajoteiden puomien aukaisu nopeuttaa korjaustyötä

Eilen keskiviikkona illansuussa etelästä saapunut ukkorintama ja sen synnyttämät voimakkaat puuskatuulet jättivät sähkösiirtoyhtiö Järvi-Suomen Energian alueella pahimmillaan lähes 30 000 taloutta ilman sähköä. Sähköyhtiö teki maastossa vikojen rajausta kovalla tahdilla koko illan ja läpi yön, kerrotaan yhtiön tiedotteessa. Illalla kello 23 aikaan sähköttömiä asiakkaita oli alle 14 000.

Täysillä korjaustoimet käynnistyivät tänään heti aamulla, jolloin myös kaksi helikopteria nousi ilmaan etsimään keskijänniteverkon vikapaikkoja alueilta, joista niitä ei vielä illalla löytynyt. Toinen koptereista suuntaa tällä hetkellä pahimmalle alueelle Anttola – Tommola välille.

Yhtiö muistuttaa, että korjaustyötä maastossa nopeuttaa, jos ajoteiden puomit pidetään auki. Näin korjauskalusto pääsee etenemään työssään.

Myrskyn aiheuttamat viat ovat olleet hyvin vaihtelevia. Jossain on päästy pienellä puun poistolla ja toisaalla tuuli on kaatanut myös isoja tukkipuita sähkölinjoille ja näiden yhteydessä on särkynyt sähköpylväitä ja muita rakenteita.

Järvi-Suomen Energian tavoitteena on saada keskijänniteviat korjattua torstaipäivän aikana. Jos suuria vaurioita löytyy enemmänkin, on mahdollista että osa korjauksista venyy perjantaille. Asiakasta lähellä olevan pienjänniteverkon vikojen parissa korjaustyöt jatkuvat varmasti vielä ainakin perjantaina. Sähköttömiä talouksia oli noin 7 500 torstaina noin kello 10.30, niistä Kangasniemellä 370.

Järvi-Suomen Energian vikapalvelunumeroon 0800 90440 kannattaa soittaa, jos tietää vian aiheuttajan, kuten sähkölinjaan nojaavan puun. Ilmoituksen voi tehdä myös yhtiön verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Vikapalveluun voi soittaa myös jos sähköt ovat edelleen poissa, vaikka on saanut ilmoituksen tekstiviestillä niiden palautumisesta. Tällöin vika saattaa olla pienjänniteverkossa, jonka vioista yhtiö ei saa tietoa järjestelmiinsä.

"Asiakkaiden ilmoitukset ovat näistä vikapaikoista tärkeitä. Riittää, kun teet yhden ilmoituksen yhdestä viasta. Tieto tallentuu meille ja saamme ilmoitukset nopeammin käsiteltyä näin," yhtiö opastaa tiedotteessa.

Järvi-Suomen Energia muistuttaa, että puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta omatoimisesti eikä mahdollisiin maassa oleviin johtoihin saa koskea sähköiskun vaaran takia.

Ukkonen työllisti eilisen iltapäivän ja illan aikana myös pelastuslaitosta. Etelä-Savon pelastuslaitoksella oli iltaan mennessä yli 100 myrskyn aiheuttamaa vahingontorjuntatehtävää ja töissä yli 10 yksikköä ja lähes sata henkilöä. Pelastuslaitoksen tietoon ei ole tullut myrskyn aiheuttamia henkilövahinkoja. Pelastuslaitos muistuttaa, ettei se raivaa kohteita, jotka eivät aiheuta lisävaaraa. Esimerkiksi, jos puu on kaatunut rakennuksen päälle eikä aiheuta lisävaaraa, on puunraivaus kiinteistön omistajan vastuulla.