Altistusmahdollisuus Juvan superpesisottelussa – rokotusvuoroon 12–15-vuotiaat riskiryhmäläiset

Tilanne koronatartuntojen suhteen jatkuu edelleen hyvänä Essoten alueella, tiedottaa sote-kuntayhtymä. Uusia tartuntoja ei ole löytynyt, mutta Juvalla 10. kesäkuuta pelatussa superpesisottelussa olleiden tulee hakeutua koronatestaukseen pienistäkin koronaan viittaavista oireista. Ottelussa olleilta alueen ulkopuolisilta henkilöiltä on saatu positiivisia koronatestien tuloksia.

– Myös rokotettujen tulee käydä testeissä, jos oireita tulee, muistuttaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Jos uusia tartuntoja ei ilmene, viimeiset eristyksetkin purkautuvat Essoten alueella maanantaina.

– Matkailun avautumisen myötä uusia tapauksia ja altistuksia voi tulla. Viimeisimmät tautitapaukset ovat liittyneet juuri matkailuun, Seppälä kertoo.

Rokotukset etenevät Essoten alueella edelleen nopeasti. Uutena joukkona rokotusajan voivat jo varata riskiryhmiin kuuluvat 12–15-vuotiaat lapset ja nuoret. Riskiryhmät ovat samat kuin aikuisilla. Painon suhteen käytetään kuitenkin lasten painoindeksiä eli niin sanottua ISO-BMI:tä, jossa riskiryhmän raja on 35 tai sitä suurempi. Indeksi ottaa huomioon lasten kehon mittasuhteet ja niiden muuttumisen kasvun myötä ja se lasketaan iän, pituuden ja painon avulla.

12–15-vuotiaille rokotteena käytetään Pfizer-Biontechin rokotetta ja annos on sama kuin yli 16-vuotiailla.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus.

– Edelleen kaikki 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata rokotusajan. Ykkösannoksia voimme antaa heinäkuussa vain todella pieniä määriä. Nyt kannattaa hankkia suojaa itselleen ja läheisilleen, kun rokotteita on vielä hyvin tarjolla, kehottaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström tiedotteessa.

Ensimmäisen koronarokotteen on yli 16-vuotiaista saanut yli 63 000 henkilöä, mikä on noin 78 prosenttia Essoten alueen rokotettavista ikäluokista. Toisenkin annoksen on saanut jo 21 prosenttia, eli yhteensä 17 100 henkilöä. THL:n rokotusrekisterin mukaan Kangasniemellä ensimmäisen annoksen on saanut 69,4 prosenttia yli 16-vuotiaista ja toisen 18,5 prosenttia.

Suomen kansallinen koronarokotustodistus päivittyy yhteentoimivaksi EU:n koronarokotustodistuksen kanssa tiistaina 22. kesäkuuta alkaen ja samasta päivästä lähtien EU:n koronarokotustodistuksen saa Omakannasta. Kansallinen todistus vaihtuu EU:n todistukseen Omakannassa automaattisesti. Jos henkilön tietoja ei Omakannassa ole tai hän ei jostain syystä pääse Omakantaa käyttämään, terveydenhuollon ammattilaiset voivat tulostaa hänelle heinäkuusta lähtien todistuksen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka