Viikonloppuna löytyi kolme matkustukseen liittyvää koronatartuntaa Essoten alueelta – Essote mukaan korona-ajan maahantuloa helpottavaan palveluun

Essote on liittynyt korona-ajan maahantuloa helpottavaan palveluun, josta saa apua muun muassa koronatestaukseen hakeutumiseen kahdeksalla kielellä. Jussi Vehkasalo

Riikka Klemola

Essoten alueelta on löytyny viikonlopun aikana kolme matkustukseen liittyvää positiivista koronatestien tulosta, joiden johdosta kymmenkunta henkilöä asetetaan karanteeniin, tiedottaa Essote.

Essote on liittynyt maahantuloa ja siihen liittyvää koronatestausta helpottavaan digitaaliseen palveluun, Finentryyn.

– Maahantulijat saavat ohjeistusta ja voivat varata suoraan koronatestiajan Mikkeliin, ei Essoten alueen muihin kuntiin. Maahan saapuvat henkilöt työllistävät Essoten terveyspalveluja tällä hetkellä paljon. Finentryn kautta pyrimme vähentämään myös osan maahantuloon liittyvästä työstämme, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Essoten alueelle tuleville ja palaaville Finentryn käyttö helpottaa erityisesti koronatestiin hakeutumista.

Finentryn tarkoituksena on sujuvoittaa Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Palvelu arvioi koronaviruksen leviämisen riskiä, minkä perusteella matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen.

Palvelusta saa apua maahantuloon ja koronatestaukseen liittyen kahdeksalla kielellä. Finentryssä voi esimerkiksi varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin, saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen ja saada tekstiviestin koronavirustestin tuloksesta.

Finentry on suunniteltu yhteistyössä terveys- ja turvallisuusviranomaisten sekä liikennöitsijöiden kanssa. Palvelun teknisenä tuottajana toimii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Suomi rajoittaa maahantuloa lähes kaikista maista. Maahantulon rajoitukset ovat tällä hetkellä välttämättömiä pandemian leviämisen hidastamiseksi. Maahantulon rajoitukset ovat voimassa 27. kesäkuuta asti.

Koronaviruspandemiasta johtuen maailmanlaajuinen matkustamista koskeva yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista. Jokaisella on kuitenkin oikeus lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Suomen kansalaisilla ja Suomessa pysyvästi asuvilla on myös aina oikeus palata Suomeen.

Ensimmäisen koronarokotteen on saanut Essoten alueella reilut 60 200 henkilöä, joka on yli 74 prosenttia yli 16-vuotiasta. Toisenkin annoksen on saanut lähes 20 prosenttia yli 16-vuotiaista.

– Rokotusvauhtimme ja ihmisten halu ottaa koronarokote on ollut todella hieno. Vapaita koronarokotusaikoja löytyy toimipisteistämme vielä ennen juhannusta, mutta sen jälkeen tämän hetken tiedon mukaan meille tulevat rokotteet riittävät vain kakkosannoksiin, koska Suomeen tulevat rokotemäärät ovat pienempiä, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström tiedotteessa.

Kommentoi