Neljä uutta koronatartuntaa viikonloppuna – rokotukset hidastaneet tartuntojen leviämistä

Koronalääkärit kehottavat hakeutumaan testeihin, noudattamaan hygieniaohjeita ja turvavälejä sekä pitämään maskia tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen ei onnistu. Outi Paappanen

Riikka Klemola

Essoten alueella on todettu neljä positiivista koronatestien tulosta, tiedottaa Essote. Kolme tapauksista liittyy aiempiin tartuntaketjuihin ja yksi on saatu ulkomailta. Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälän mukaan rokotukset ovat hidastaneet epidemiaa.

– Monet altistuneet eivät ole saaneet tautia, koska heidät on rokotettu. Aiemmin vastaavissa tilanteissa altistuneet saivat taudin. Silti myös kertaalleen rokotettuja on sairastunut vakavasti ja yksi kertaalleen rokotettu henkilö valitettavasti menehtyikin äskettäin, kertoo Seppälä tiedotteessa.

Essoten koronalääkärit kehottavat kansalaisia hakeutumaan testeihin pienestäkin oireesta, pitämään edelleen turvavälejä, pesemään kädet usein sekä käyttämään käsidesiä ja pitämään maskia tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen ei onnistu.

Osastohoidossa on useita koronapotilaita ja se vaikuttaa Essoten muihin palveluihin tällä viikolla.

– Joudumme valitettavasti perumaan aiemmin varattuja muita vastaanottoaikoja, koska henkilöstöä täytyy siirtää akuutin koronatilanteen hoitamiseen, Seppälä kertoo.

Tällä tai ensi viikolla Essote on ylittämässä koronatestauksessa vuoden 2020 luvut. Tänä vuonna näytteitä on tähän asti otettu 30 100 kappaletta, kun koko viime vuonna testeissä käytiin 32 600 kertaa.

– Rokotukset etenevät hyvin ja rokotteita tulee tällä viikolla maahan ennätysmäärä. Näillä näkymin kaikkien yli 16-vuotiaiden rokotusajat avautuvat torstaina, kertoo Seppälä.

Noin 65,1 prosenttia Essoten alueen yli 16-vuotiaista eli yli 52 000 ihmistä on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Toinen rokoteannos on annettu noin 12 200 henkilölle.

Kommentoi