Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyyn purema kissa pakeni piiloon Kangasniemellä, apuun hälytetyt pelastajat jättivät hyvävoimaisen lemmikin rauhaan – Samaa suosittelee eläinlääkäri

Lämmin tiistaipäivä on herättänyt kyykäärmeet horroksestaan.

Kyynpuremaa kissaa yritettiin pelastaa talon alta tiistaina Kangasniemen Tiiholassa. Päivystävä palomestari Janne Vehviläinen Etelä-Savon pelastuslaitokselta kertoo, että kissa piileksi talon rossipohjan alla, ja pelastajat hälytettiin apuun, jotta kissa saataisiin sieltä pois.

Kissa kuitenkin väisteli kiinniottoa yrittänyttä palomiestä. Se vaikutti hyvävoimaiselta ja sähäkältä, vaikka kyynpuremasta oli kulunut jo jonkin aikaa, joten pelastajat päättivät jättää kissan piiloonsa.

Kissan omistajan mukaan kyy oli puraissut kissaa samana päivänä. Hälytys tuli kello 12.07.

Nestehoitoa ja kivunlievitystä eläinlääkärin ohjeen mukaan

Päivystävä eläinlääkäri Suvi Kähkönen-Valtola sanoo, että kissa voi selviytyä kyynpuremasta ilman mitään apuja. Silti hän neuvoo ottamaan aina ensimmäiseksi yhteyttä eläinlääkäriin, jos kyy puree lemmikkiä.

– Aina myrkky ei pääse kissaan, mutta sitä on mahdotonta arvioida, jos ei näe kissaa, hän sanoo.

Hoitona kyynpuremassa käytetään nestehoitoa ja kivunlievitystä. Niitäkään ei ole syytä antaa omin päin, vaan eläinlääkärin ohjeen mukaan.

Kyypakkausta voi käyttää hyönteisten kuten märäkäisten ja ampiaisten puremiin, mutta kyyn puremaan se on kissalle väärä lääke.

Kissan selviytymiseen vaikuttavat muun muassa mahdolliset perussairaudet ja ikä.

Kähkönen-Valtola huomauttaa, että tiistain kaltainen lämmin kevätpäivä herättää hetkessä kaikki kyyt, ja yhteydenottoja alkaa tapahtua.

Kissan luontainen rekatio on paeta ja piiloutua, ja Kähkönen-Valtola neuvoo jättämään kissan rauhaan, jos se ei tule suosiolla pois piilostaan. Jos se joutuu juoksemaan talon alla nurkasta nurkkaan, se stressaantuu ja voi entistä huonommin.

– Paikallaanolo olisi hyväksi.