Bongaa päivä pihalla -tapahtuma tänään sunnuntaina

Kiuru on aikainen muuttolintu. Jussi Murtosaari

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi järjestää tänään sunnuntaina 16. toukokuuta kaikille lintuharrastajille ja linnuista kiinnostuneille Bongaa päivä pihalla -nimisen tapahtuman. Tapahtumassa lintuja havainnoidaan kotipihassa tai mökillä ja sen välittömässä läheisyydessä. Tapahtuman tarkoituksena on nauttia lähiluonnosta ja viettää mukava lintupäivä koronaturvallisesti kotipiirissä.

– Viime keväänä järjestettiin ensimmäistä kertaa lintutapahtuma, johon sai osallistua yksin tai muiden samassa taloudessa asuvien kanssa. Tapahtuman suosio yllätti: siihen osallistui yli 4 600 ihmistä lähes 3 000 pihalla. Saadun palautteen perusteella tapahtuma on nyt uudistettu, kertoo BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa tiedotteessa.

Viimevuotiseen tapaan lasketaan, kuinka monta lintulajia onnistuu näkemään tai kuulemaan pihapiiristä. Havainnointialue voi ulottua kotiovelta 100 metrin päähän, ja havainnoida saa milloin tahansa klo 5 ja 17 välillä. Koko tapahtuma-aikaa ei tarvitse käyttää havainnointiin, vaan jokainen voi osallistua itselleen sopivimmalla tavalla – vaikka satunnaisella havainnoinnilla puutarhatöiden lomassa.

– Jo viime vuonna moni osallistuja yllättyi, kuinka paljon erilaisia lintulajeja voi nähdä lähtemättä mihinkään. Kyseessä ei kuitenkaan ole kilpailu, vaikka harrastajat voivatkin leikkimielisesti kisailla keskenään lajimäärillä, muistuttaa Arkiomaa.

Bongaa päivä pihalla on maksuton tapahtuma, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tulokset ilmoitetaan BirdLife Suomelle verkkolomakkeella heti tapahtuman päätyttyä. Tulosten kertymistä voi seurata lähes reaaliaikaisesti tapahtuman verkkosivuilta.

Bongaa päivä pihalla tänään su 16.5. kello 5-17 koko maassa. Tapahtuman verkkosivu: www.birdlife.fi/bongaapaivapihalla.

Kommentoi