Viikonloppuna löytyi kolme koronatartuntaa Essoten alueelta – testauksessa notkahdus

Viikonlopun aikana on löytynyt kolme positiivista koronatestien tulosta Essoten alueelta. Kaksi tapausta löytyi jo aiemmin karanteeniin asetettujen joukosta. Molempien tartuntojen alkuperä on muualla Suomessa, tiedottaa Essote.

Yksi uusi tartunta löytyi Pertunmaalta. Sen johdosta yksi koululuokka on asetettu karanteeniin. Tartunnan alkuperää ei ole pystytty selvittämään laajoista altistuneiden testauksista huolimatta.

– Testeihin on edelleen syytä hakeutua pientenkin oireiden perusteella. Nyt testaukseen tulemisessa on tapahtunut notkahdus, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Näiden tapausten ja Itä-Savon tartuntoihin liittyen karanteeniin asetettujen määrä on Essoten alueella noussut lähelle sataa.

– Jos oireisena ei käydä testeissä, on vaarassa epidemian nopea kiihtyminen ja tilanteen huonontuminen, Seppälä muistuttaa.

Essote avasi tänään maanantaina aukaisi rokotusaikoja vuonna 1966 ja sitä aiemmin syntyneille. Uutena ikäryhmänä 55-59-vuotiaat pääsevät nyt ensimmäiselle pistokselle.

– Puumala nousi rokotuslistan kärkeen koko maassa. Puumalassa on paljon ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia, jotka ovat käyneet ahkerasti rokotuksissa. Kuntien väliset erot tasaantuvat, kun pääsemme rokottamaan nuorempia ikäluokkia, kertoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström tiedotteessa.

Puumalassa kertaalleen rokotettuja on THL:n rokoterekisterin mukaan jo yli puolet asukkaista. Kangasniemellä THL:n rokoterekisterin mukaan on ensimmäisen rokotteen saanut 42,4 prosenttia väestöstä ja yli 70-vuotiaista 81,9 prosenttia.

Koko Essoten alueella ensimmäisen rokoteannoksen on saanut yli 35 500 henkilöä

– Rokotteita on tullut nyt noin 3000 – 4500 pistoksen verran viikoittain. Niistä osa menee kakkosrokotuksiin, kertoo Gärdström.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tarkentanut koronarokotusjärjestystä siten, että riskiryhmä 2:n ikäraja putoaa aiemmasta 18 vuodesta 16:sta vuoteen.

Myös uusia sote-henkilöstöryhmiä pääsee rokotukseen. THL:n mukaan voidaan rokottaa rajoitetusti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä niissä toiminnoissa, jotka ovat alueen arvion mukaan kiireellisiä ja kriittisiä. Näillä toiminnoilla turvataan potilaan lakisääteinen oikeus päästä kiireelliseen hoitoon.

Tällaisia ryhmiä ovat THL:n mukaan esimerkiksi akuutin psykiatrian yksiköiden henkilökunta, kiireellistä hoitoa antavan vastaanottotoiminnan välttämätön henkilökunta, päivystyksellistä tai kiireellistä hoitoa antavien leikkaus- ja toimenpideyksiköiden sekä vuodeosastojen henkilökunta, synnytyksiä hoitava ja kiireellisen päihdehoidon henkilökunta sekä lastensuojeluyksikön päivystyksellisen toiminnan henkilökunta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka