Etelä-Savon Yrittäjät vaatii kuntakohtaisten tilanteiden huomioimista ravintolarajoituksissa

Etelä-Savon Yrittäjien mukaan ravintolarajoituksissa tulisi huomioida kuntakohtaiset tautitilanteet. Aapo Siippainen

KNKL

Etelä-Savon Yrittäjät vaatii kannanotossaan kuntakohtaisten tilanteiden huomioimista ravintolarajoituksissa. Nykyiset ravintoloiden aukioloaikojen rajoitukset ovat päättymässä neljän päivän päästä ja niiden mahdollinen jatkaminen on sosiaali- ja terveysministeriön valmistelussa.

Etelä-Savo Yrittäjät muistuttaa kannanotossaan, että Etelä-Savossa tautitilanne on elänyt voimakkaasti. Savonlinnassa tilanne on vielä huono ja ilmaantuvuusluku on 239. Se tarkoittaa 78 tautitapausta viimeisen kahden viikon aikana. Mikkelissä tilanne on mennyt parempaan suuntaan: tautitapausten määrä on puolittunut ja ilmaantuvuusluku 68. "Ymmärtääksemme tilanne on hyvin hallinnassa," kannanotossa todetaan.

Etelä-Savon Yrittäjät tuo esille myös maakunnan muut kunnat.

"Ne ovat puhtaita tai tapausmääriä on erittäin vähän. Etelä-Savo on yksi harvaan asutuimpia maakuntia ja välimatkat ovat siten pitkiä. On vaikea löytää järjellisiä perusteita sille, että hyvässä tilanteessa olevissa kunnissa, kuten Kangasniemellä tai Mäntyharjulla, isketään samoilla aukiolorajoituksilla kuin 2,5 tunnin ajomatkan päässä. Jos mentäisiin tiukimpien rajoitusten mukaan, niin tulevana maanantaina ravintolat laitettaisiin kiinni kello 18," Yrittäjien kannanotossa todetaan.

Yrittäjien mielestä on aika järkeistää rajoituksia ja ottaa tarkasti huomioon maakuntien sisäiset erot tautitilanteessa. Järjestön mukaan on myös arvioitava, onko ravintolatoiminta se vaarallisin toimintojen osa. "Tauti näyttää nimittäin pahasti leviävän yksityisissä tilaisuuksissa ja kouluissa", kannanotossa todetaan.

Yrittäjien mukaan eri paikkakuntia ei tule laittaa vastakkain, vaan on elettävä erilaiset tilanteet huomioiden. Etelä-Savon Yrittäjät muistuttaakin, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on yksiselitteisesti edellyttänyt 7. huhtikuuta laatimassaan mietinnössä, että hallituksen tulee suhteuttaa lain perusteella annettavissa asetuksissa rajoitukset kunkin alueen vallitsevaan epidemiatilanteeseen ja tarvittaessa rajoitukset tulee asettaa maakuntaa pienemmälle alueelle. "Lisäksi tulee huomioida eri ravintolatyyppien sekä ulko- ja sisätilojen erilaiset riskiprofiilit ja että vähäriskisempään toimintaan suunnataan kevyempiä aukiolo- ja anniskelurajoituksia," kannanotossa todetaan.

Yrittäjien mielestä eritoten sosiaali- ja terveysministeriössä tulee ottaa vakavasti sekä valiokunnan nootti että alueiden ääni.

Etelä-Savon Yrittäjät vetoaa myös eteläsavolaisiin: "Käyttäytykää terveysturvallisesti ja noudattakaa ohjeita. Kun näin toimitaan, pääsee moni takaisin töihin. Piittaamattomuus vie leivän kotien pöydistä," kannanotossa toivotaan.

Kommentoi