Kasvukauden pidentäjät: Lavaviljelyllä voi aikaistaa kevättöiden alkua

Lavaviljelyssä kastelusta pitää huolehtia, sillä sopiva kosteus miellyttää mikrobeja ja maan pikkuapureita, jotka innolla muuttavat ravinteita kasveille sopivaan muotoon. Marja Aalto

Marja Aalto

Lavaviljely on uudelleen suureen suosioon noussut vanha keino viljellä vihanneksia. Vuonna 1882 painetussa kirjassa: Kasvitarha, sen hyöty ja arvo taloudessa - kerrotaan hyvin tarkkaan kasvilavoista. Miten ne rakennetaan ja mitä ja miten niissä kasvatetaan hyötykasveja.

Lavatarha oli kuin pienoiskasvihuone. Viljely pystyttiin aloittamaan jo varhain keväällä. Lavat rakennettiin laudasta ja ne olivat yläreunastaan hieman korkeammat kuin alareunasta. Päälle laitettiin ikkunaruutu, jossa oli saranat. Ikkunaa pidettiin aluksi kiinni öisin ja kylminä päivinä. Pakkasöiksi lavan ikkunan päälle levitettiin vielä oljesta tehdyt peitteet. Lavoissa oli pohjalla karjanlantapatteri, joka sekä lämmitti että toi ravinteita. Kasvualustana käytettiin kompostilla parannettua multaa tai turvetta.

Nykyaikaisen lavan voi perustaa aivan samoin perustein. Jos kasvihuoneelle ei löydy pihasta paikkaa, pieneen tilaan mahtuva kasvilava voi olla hyvä ratkaisu. Hämmästyttävän monikäyttöistä ja kätevää kasvatuspaikkaa voi käyttää keväästä syksyyn. Suurin hyöty on ehdottomasti kevättöiden aikaistumisessa. Kasvulavan voi perustaa viljelylaatikosta, joita myydään valmiina tai sellaisen voi valmistaa itse. Lavat voi nikkaroida käsittelemättömästä tai lämpökäsitellystä laudasta. Kestopuuta tai muita kyllästettyjä materiaaleja ei kannata käyttää lavoissa, joissa kasvatetaan ruokaa.

Tee lavasta tai viljelylaatikosta riittävän korkea, että multaa mahtuu riittävän paksu kerros. Matalammat lavat, 20 senttimetriä korkeat, sopivat salaattien ja yrttien kasvattamiseen. Pitkät juurekset tarvitsevat korkeamman 40-60 senttimetriä olevan lavan.

Vuoraa lavakehikko suodatinkankaalla tai paksulla kerroksella sanomalehteä. Sitten valmistetaan kasvualusta puutarhamullasta, lehti- ja kompostimullasta, kasvuturpeesta, palaneesta lannasta ja hiekasta. Helpointa on käyttää rikkaruohotonta säkkimultaa. Silloin pitää myös muistaa etsiä mullan joukkoon kastematoja, sillä ne pitävät kasvualustan kunnossa. Kastemadot ovat puutarhurin pikkuapureita. Sitten sekoita lannoitteet ja kalkki. Älä täytä kehikkoa ihan täyteen vaan jätä mullan pinta kehyksen reunaa vähintään 15 senttiä matalammalle.

Ilman omia kasvilavojani en pärjäisi kevään taimikasvatuksesta. Esikasvatettujen taimien karaisu eli ulkoilmaan totuttaminen sujuu lavassa ilman edestakaista rahtaamista sisälle ja ulos. Taimikasvatuksen jälkeen kylvän lavoihin avomaankurkkuja ja istutan yrttejä. Lavan päälle nostettavan lasin, kennolevyn tai harsojen alla taimet ovat suojassa epävakaisilta alkukesän säiltä. Perennojen, orvokin ja kaalin taimille viileä ja valoisa lava on paras mahdollinen kasvatuspaikka jo aikaisin keväällä.

Lavaviljelyn plussia on paljon. Sen voi rakentaa vaikkapa kallioiselle mökkipihalle, savimaan päälle, nurmikolle tai parvekkeelle. Kastelu on tehokkaampaa ja helpompaa, sillä vesi pysyy lavakauluksen sisällä ja ehtii hyvin imeytyä. Maa ei tiivisty, kun siinä ei missään vaiheessa kävellä. Lavatarhan hoito on paljon helpompaa ja työasento miellyttävämpi, kitkeminen onnistuu vaikkapa seisten. Suojaaminen kevätkylmyyttä, tuholaisia ja pitkiä sateita vastaan on todella helppoa. Levität vain harson tai laitat kennolevyn tai lasikannen lavan päälle ja taimet ovat turvassa.

Miinuksiakin lavatarhaviljelyssä on. Suurin on tilan käytön tehokkuuden väheneminen. Jos kasvattaa paljon, talvenkin tarpeiksi, on perinteinen kasvimaa parempi vaihtoehto. Jos tavoitteena on vain tuottaa tuoretta syötävää kesäkaudelle, niin silloin se on siihen todella hyvä viljelytapa.

Lavatarhan hoito ei sovi huolettomille tarhureille. Alkukeväästä pitää muistaa aukoa kannet päiväksi, että pikkutaimet eivät tukehdu liikaan lämpöön. Sitten illalla pitää taas muistaa sulkea kannet, kun yöt ovat vielä viileitä. Luukut pitää muistaa sulkea ajoissa, että lämpöä varastoituu lavan sisään. Kylminä päivinä, kannet voi jättää tarvittaessa vähän auki tai antaa niiden olla kiinni koko päivän. Säätä on ihan pakko seurata ja reagoida sen mukaan. Onneksi kaikkiin lavoihin ei tarvita luukkuja.

Kommentoi