Lauri Mannisen töitä muistonäyttelyssä

Lounaskahvila Lounas ja Leivässä on esillä helmikuun ajan jo 1990-luvun lopulla edesmenneen Lauri Mannisen öljyvärimaalauksia. Kangasniemeltä syntyisin ollut Lauri Manninen

Lauri Manninen teki maalauksiaan asuessaan vanhainkodissa, jossa Taimi Kuusjärvi työskenteli. Kuusjärvi osti aikoinaan Mannisen työn, joka on esillä muistonäyttelyssä.

Riikka Klemola

Lounaskahvila Lounas ja Leivässä on esillä helmikuun ajan jo 1990-luvun lopulla edesmenneen Lauri Mannisen öljyvärimaalauksia. Kangasniemeltä syntyisin ollut Lauri Manninen asui suurimman osan elämästään Helsingissä.

Taimi Kuusjärvi oppi tuntemaan Mannisen, kun hän työskenteli Kangasniemen vanhainkodilla, jossa Lauri oli asukkaana.

– Hän oli Elannolla mainosmiehenä töissä ja rakennuksilla maalaamassa. Kesälomina hän tuli Kangasniemelle, maalasi tauluja ja möi niitä, Kuusjärvi muistelee.

Naimattomaksi jäänyt Lauri Manninen muutti takaisin tekopitäjäänsä ja vanhainkotiin vanhuuden koittaessa. Siellä tauluja syntyi hurjaa tahtia.

– Siellä hän maalasi vanhainkodin pannuhuoneessa, jossa ei ole edes luonnonvaloa. Ihmiset ostivat hänen maalauksiaan. Lauri ei itse saanut taulujen myynnistä tulleita rahoja, vaan ne menivät askartelurahastoon, josta ne käytettiin asukkaiden hyväksi, ja niillä tehtiin muun muassa retkiä, Kuusjärvi kertoo.

Lauri Mannisen maalaukset ovat esittäviä ja niiden aiheina ovat maisemat, asetelmat ja luonnon eläimet.

Kuusjärvi muistaa Lauri Mannisen hiljaisena ja nöyränä miehenä, jonka palo tehdä taidetta ei sammunut, vaikka kaihi vei näön toisesta silmästä. Töitä syntyi satoja ja ne kehystettiin vanhainkodin askartelussa.

Lauri Mannisen muistonäyttely on esillä Lounaskahvila Lounas ja Leivässä helmikuun ajan.

Lue lisää Kangasniemen Kunnallislehdestä.

Kommentoi