Kangasniemen taksimiehillä rauhalliset tunnelmat

Kela-kyytien uudet järjestelyt ja tulojen tippuminen harmittavat, mutta suuria mullistuksia uusi liikennepalvelulaki ei tuonut. Uusi liikennepalvelulaki astui voimaan heinäkuun alussa.

Teuvo Pynnönen esittelee heinäkuusta eteenpäin voimassa olevaa hinnastoaan. Asiakkaalle on etukäteen kerrottava selkeästi matkan hinta tai sen peruste.

Kalevi Tiitinen

Kela-kyytien uudet järjestelyt ja tulojen tippuminen harmittavat, mutta suuria mullistuksia uusi liikennepalvelulaki ei tuonut.

Uusi liikennepalvelulaki astui voimaan heinäkuun alussa. Uuden lain myötä taksilupien saanti helpottuu, taksiksi kelpaa vaikka mopoauto eikä taksamittariakaan tarvitse olla, kunhan asiakkaalle kerrotaan etukäteen selvästi matkan hinta tai maksun peruste.

Trafi sai heti sunnuntain aikana lähes 700 taksilupahakemusta ja yli 200 ilmoitusta taksi- tai tavaraliikenteen harjoittamisesta. Moni kaupunki sai katukuvaansa uusia, erikoisiakin takseja. Uutiskuvissa näyttäytyi yksi traktorikin, joka oli kuitenkin naamioitu taksiksi huumorimielessä.

Kangasniemellä uusia takseja ei ole katukuvassa näkynyt.

– Ehkä Uberit ja muut uudet kilpailijat keskittyvät isoihin kaupunkeihin, ei niitä taida tämä maaseutu paljon kiinnostaa arvelivat Kangasniemen taksiasemalla tiistaina päivystäneet Teuvo Pynnönen ja Esko Pietarinen.

Vaikka uusi laki poisti takseilta määräpaikkaan sidotun päivystysvelvoitteen, löytää Kangasniemeltä taksin tutulta paikalta ainakin vielä heinäkuun ajan. Vanha päivystysjärjestely jatkuu, koska uutta Kela-taksin vuorojärjestelmää ei ole vielä saatu valmiiksi.

Pynnösen ja Pietarisen mukaan lain välittömät muutokset liittyvätkin lähinnä Kelan korvaamiin taksimatkoihin.

Asiakas saa korvauksen taksimatkasta vain, jos hän tilaa matkan palveluntuottajalta, jonka kanssa Kela on tehnyt sopimuksen taksimatkojen palveluista. Etelä-Savossa taksi tilataan numerosta 0800 302 245 (Pro-Keskus Oy). Tästä numerosta tilatusta matkasta asiakas maksaa omavastuun, joka on enintään 25 euroa yhdensuuntaiselta matkalta. Kuulo- ja puhevammaiset asiakkaat voivat edelleen tilata taksimatkansa tekstiviestillä. Tekstiviestipalvelun numero säilyy ennallaan.

Lue loput liikennepalvelulain ja Kelan taksimatkojen muutoksista 5.7. ilmestyneestä Kangasniemen Kunnallislehdestä.

Kommentoi