Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Samuli Arkko teki dokumenttielokuvan – ensi-ilta Kangasniemellä tänään

Kangasniemeläinen tietokirjailija, kirjallisuuden tutkija, FT Samuli Arkko on tehnyt dokumenttielokuvan, jonka ensi-ilta on Kangasniemellä tänään lauantaina. Profe Armando: ayahuasca ja

Kangasniemeläinen tietokirjailija, kirjallisuuden tutkija, FT Samuli Arkko on tehnyt dokumenttielokuvan, jonka ensi-ilta on Kangasniemellä tänään lauantaina. Profe Armando: ayahuasca ja rakkauden taide -niminen dokumenttielokuva kertoo kolumbialaisesta lääkekasvin parantamasta miehestä, josta tuli itsekin parantaja.

Elokuva syntyi, kun Etelä-Amerikassa matkaillut Samuli Arkko päätyi lokakuussa 2017 amazonilaiseen hotelliin, jonka omistaja paljastui myös kuvataideopettajaksi, taiteilijaksi sekä ayahuasca-parantajaksi. Luonnonlääkkeitä ylistäneen kolumbialaisen tarinat herättivät Arkon mielenkiinnon, ja hän kokeili kameransa videokuvaustoimintoa. Idea dokumenttielokuvasta syntyi ensimmäisten otosten aikana.

Elokuvan päähenkilö Jesús Armando Rivera sai aikoinaan lääkäreiltä kuukauden elinaikaa, mikäli hän ei lopettaisi crackin ja alkoholin käyttöä. Eloonjääminen olisi edellyttänyt myös leikkausta, jossa arkkitehdiltä olisi poistettu puolet mahalaukusta ja ruokatorvesta. Rivera kieltäytyi operaatiosta ja lähti vuorten toiselle puolelle kuolemaan.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin kuolemaan tuomittu mies työskentelee hotelliyrittäjänä, kuvataiteilijana, taideopettajana ja parantajana. Hän asuu ja veistää toteemeja hotellissaan, jonka nimi ”Ayahuasca-paratiisi” viittaa psykotrooppiseen luonnonlääkkeeseen sekä hänen uuteen elämäänsä, jossa ”sielun liaaniksi” kutsutulla juomalla on keskeinen rooli.

Henkilökuvassa Profe Armando: ayahuasca ja rakkauden taide valotetaan taiteilija-parantajan suhdetta luonnonlääkkeisiin, taiteeseen ja šamanismiin.

Arkon mukaan tarina on tavallinen, sillä Etelä-Amerikan historia tulvii tarinoita, joissa šamaanin ja lääkekasvin parantamasta potilaasta tulee itsekin parantaja. Samuli Arkko viimeistelee parhaillaan ayahuascaa käsittelevää tietokirjaa.

Dokumenttielokuvan Profe Armando: ayahuasca ja rakkauden taide ensi-ilta Gastro Pub 13:ssa Kangasniemellä tänään lauantaina 9.2. klo 19. Kesto 55 min. Suomenkielinen tekstitys.