95-vuotiaan taiteilijanalun esikoisnäyttely kertoo syntymästä

Lounaskahvila Lounas ja Leipä toimii elokuun ajan kotina 95-vuotiaan Lea Kärnän esikoisnäyttelylle. Näyttely koostuu kahdesta eri sarjasta, jotka kuitenkin elävät

95-vuotias Lea Kärnä kiinnostui piirrustuksesta jo koulussa.

Mikko Mykkänen

Lounaskahvila Lounas ja Leipä toimii elokuun ajan kotina 95-vuotiaan Lea Kärnän esikoisnäyttelylle. Näyttely koostuu kahdesta eri sarjasta, jotka kuitenkin elävät aiheidensa vuoksi harmoniassa saman katon alla.

Kärnän ensimmäinen taidesarja kertoo hänen lapsenlapsen pojan syntymästä ja pojan varhaisista vuosista.

– Istuskelin yksin kotona tylsistyneenä. Minulla oli kotona erilaisia taidevälineitä ja ihmettelin itsekseni, että miksi en käytä niitä, Kärnä kertoo.

Inspiraationa kyseiselle sarjalle toimi taiteilijan ensimmäinen miespuoleinen jälkeläinen.

Toinen esillä olevista taidesarjoista kuvastaa raamatun luomiskertomusta. Sarjan maalaukset esittävät raamatun tarinaa sekä kuvitusten että raamatun katkelmien muodossa.

– Tyttäreni Raili asetteli teoksia lounaskahvilan seinille. Hän sitten huomasi, että Aatamilta puuttui tärkeä elin, Kärnä naurahtaa lisäten, että hän kävi piirtämässä puuttuvan elimen teokseen jälkikäteen.

Töitään esittelevä Lea Kärnä on suuren osan elämästään toiminut lähetyssaarnaajana. Hän vietti muun muassa 25 vuotta Japanissa. Kangasniemelle hän muutti vakituisesti 20 vuotta sitten hänen miehensä menehtymisen jälkeen. Ennen Kangasniemelle muuttamista oli hän miehensä kanssa viettänyt paljon aikaa kunnassa mökkiläisenä.

Seuraavaksi projektikseen hän suunnittelee metsä-aiheista sarjaa.

– Sitten kun terveys on palautunut, niin voisin tehdä uuden sarjan. Vähän pitää vielä palautua, en esimerkiksi pysty vielä kunnolla kävelemään, mutta jotakin tekee vielä mieli tehdä.

Lea Kärnän näyttely on esillä elokuun ajan lounaskahvila Lounas ja Leivässä.( Joutsantie 11, Kangasniemi.)

Kommentoi