Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin seudun vapaa-ajanasukkaat ovat huolissaan mahdollisesta kaivostoiminnasta seudulla. Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan mukaan Saimaan alueelle on annettu viimeisen 12 kuukauden aikana kahdeksan malminetsintävarausta, joista kolme on Mikkelin seudulla eli Mikkeli-Kangasniemi-alueella, Juva-Koikkala-alueella sekä Puumalan Sulkavan alueilla. Malminetsintävaraus on alku kolmevaiheisessa lupaprosessissa, joka voi edetä etsintälupaan ja kaivoslupaan.

Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan mukaan Suomen kaivoslaki antaa lupamenettelystä huolimatta varsin suuret vapaudet. Kaivoksen voi perustaa myös luonnonsuojelualueille, Natura 2000 alueelle tai jopa kansallispuistoon. Paikallisilla maanomistajille tai kunnilla ei ole mahdollisuutta päättää, haluavatko he kaivoksen alueelleen. Valtuuskunta tuo esiin, että laki ei sisällä niin sanottua intressivertailua, missä jo alkuvaiheessa tutkittaisiin mahdolliset haitat ja hyödyt kattavasti.

Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan mielestä kaivostoiminnan aiheuttama vaara ympäristölle on kiistaton. Valtuuskunta toteaa tiedotteessaan, että Suomessa kaivosyhtiöiltä ei kerätä erityistä kaivosveroa eikä rojalteja. "Kaivoslakia ollaan paraikaa uudistamassa, mutta kriitikkojen mukaan lain ”valuvikoja” ei olla riittävästi korjaamassa", tiedotteessa todetaan.

Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunta ei puutu yksittäisiin yritystoiminnan kysymyksiin, mutta sen tehtäviin kuuluu vapaa-ajanasumisen edellytysten vahvistaminen sekä seudun viihtyvyyden kehittäminen ja maineen vaaliminen.

Valtuuskunta katsoo, että kaivostoiminta on vaaraksi Mikkelin seudun tärkeimmälle vetovoimatekijälle, puhtaalle järviluonnolle. Pelkästään kaivostoiminnan valmistelu vaikuttaa haitallisesti mielikuvaan seudusta kestävän vapaa-ajanasumisen ykkösalueena. Valtuuskunta kehottaa kaikkia seudun kuntia ja muita toimijoita erityiseen kriittisyyteen suhtautumisessaan malminetsintä- ja kaivoslupien myöntämiseen kolmelle Mikkelin seudun kohteelle.