Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Nuorten esiinmarssi ilahduttaa

Kuntavaalit on nyt käyty ja tulos on selvillä. Murheellista on vaalien alhainen äänestysaktiivisuus. Kangasniemellä ääntään käytti vain 55,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Voi olla, että vaalien siirtämisellä oli asiassa vaikutuksensa, ja se, että vaaleja käytiin jo keskellä kukkeinta kesää, jolloin monella on paljon muutakin ajateltavaa kuin yhteiset asiat. Itse asiassa toivoa sopii, että nämä poikkeusoloista johtuvat syyt olisivat painavimpia, koska tulevaisuudessa aktiivisuus voi parantua poikkeusolojen väistyttyä. Pahempaa on, jos taustalla on kasvavaa välinpitämättömyyttä ja mielenkiinnon puutetta yhteisten asioiden hoitamista kohtaan. Äänestysaktiivisuus jäi koko maassa alhaiseksi. Nukkuvien puolueen kasvu heikentää demokratiaa, jonka ei soisi tapahtuvan.

Ilonaiheena paikallisesti on nuorten esiinmarssi, kun valtuustoon valittiin viisi alle 30-vuotiasta valtuutettua. Toki päätöksenteossa tarvitaan kaiken ikäisten näkemystä, mutta nuoret ovat liian usein aliedustettuina yhteisten asioiden hoidossa. Seuraavaksi puolueet ryhtyvät neuvottelemaan sisäisesti ja toistensa kanssa luottamuspaikkojen jaosta. Toivoa sopii, että nuorille tarjotaan merkittäviä paikkoja, jolloin nuorten kuntalaisten ääni tulee nykyistä paremmin kuulluksi. Nuoret voivat ja osaavat kantaa vastuuta siinä missä kokeneemmatkin, kun vastuuta vain heille annetaan.

Vaaleissa naisten osuus valtuustossa nousi, joka on myös tasa-arvoisen ja moniäänisen päätöksenteon kannalta ilahduttava asia. Tämä helpottanee myös luottamuspaikkojen tasa-arvolain mukaista jakamista, sillä kunnan toimielimissä kuten hallituksessa, lautakunnissa ja jaostoissa tulee olla sekä miehiä että naisia vähintään 40 prosenttia.