Vaalikirjoitus | Laajakaistahanke elvytysrahoilla

Korona-aika on tuonut esiin tietoliikenneyhteyksien tärkeyden. Varsinkin haja-asutusalueella etätyön pullonkaulana ovat hitaat, pätkivät ja nopeudeltaan ala-arvoiset yhteydet. On myös paikkoja, joissa pelkkä matkapuhelimella soittaminen vaatii kuuluvuuden etsimistä. Mastoissa olevat langattomat verkkoyhteydet ovatkin usein kapasiteetiltaan varsin surkeat, kun käyttäjiä on vähänkin enemmän. Jaettava yhteyskapasiteetti on jo alkujaan riittämätön.

Kuitenkin monia palveluja ja lupapalveluja siirretään entistä enemmän nettiin. Sana digipalvelut tulee jatkuvasti vastaan palvelujen käyttäjille niin verottajalla kuin tilatessa lääkäriin aikaa, siitä ei pääse enää eroon. Yle-veroa maksamme myös, omistimmepa tv:n tai emme. Verotusta perusteltiin aikanaan juuri netin käytöllä. Yle-areena on palvelu, jonka pystyy näkemään vain netissä.

Vuosien varrella olen minäkin muiden mukana jatkuvasti joutunut hankkimaan antenneja, lukuisia modeemeja ja muuta sellaista. Verkkoyhteydet ovat tietysti myös nopeutuneet, mutta samalla ovat myös käyttö ja vaadittava kaistanopeus kasvaneet nopeammin kuin yhteyksien resurssit.

Ainoa toimiva, pitkäaikainen ja kestävä ratkaisu näihin ongelmiin on valokuitukaapeliverkon levittäminen kaikkialle kunnan alueelle. Verkko-operaattorit eivät tule toteuttamaan tätä kaupallisesti, koska haja-asutusalueen käyttäjämäärä ei riitä rakentamiseen.

EU:n elvytyspakettiin kuuluvan Kestävän kasvun ohjelmasta voi olla mahdollista saada rahoitusta näihin hankkeisiin. Valtiovarainministeriö toimittaa Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman EU:lle. Euroopan komissiolla on kaksi kuukautta aikaa arvioida se. Yhtenä hankkeeseen kuuluvana alueena on tietoliikenneyhteyksien parantaminen.

Viime vuoden lopulla tuli voimaan laki laajakaistarakentamisen tuesta. Tuen piiriin kuuluvat aiemmasta poiketen myös vapaa-ajan asunnot vakituisten asuntojen ja yritysten sekä julkishallinnon toimipaikkojen lisäksi. Samaan liittyen tänä vuonna on annettu valtioneuvoston asetus kunnan maksuosuuksista ja laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta. Kangasniemen kunnalla asetuksen mukainen maksuosuus on 8 prosenttia, maksuosuuksien vaihdellessa 8–33 prosenttia kuntien välillä. Nyt tämä asia on ajankohtainen ja Kangasniemen kunnan onkin käynnistettävä selvitystyö laajakaistayhteyksien tukien tiimoilta.

Tuomo Janhunen

Valtuustoehdokas kesk.