Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikirjoitus | Uudistalonmäen hakkuut

Kunnanhallituksen päätös palauttaa hakkuusuunnitelma uuteen valmisteluun, ei tarkoita sitä, etteikö hakkuita tehtäisi jopa vielä tämän vuoden aikana. Kunnanhallitusta sitoo valtuuston talousarviopäätös, jossa hakkuutuloja arvioidaan olevan 170 000 euroa. Siitä Uudistalonmäen osuus on 120 000 euroa.

Hakkuutuloissa on vuosittaista siirtymää, koska tarjouskilpailun voittaneen yrityksen ei tarvitse suorittaa hakkuita sopimuksen tekovuonna. Myöskin korjuuolosuhteet voivat aiheuttaa siirtymää. Uudelleen valmistelulla etsitään ratkaisua talousarvion toteutumiseen hakkuutulojen osalta.

Henkilökohtaisesti olisin hyväksynyt hakkuusuunnitelman toteuttamisen, mutta valtuuston puheenjohtajistoon kuuluvana, minulla ei ole päätösvaltaa kunnanhallituksen kokouksessa. Toin kuitenkin oman näkemykseni esiin hakkuiden osalta, koska se on valtuuston asettamien tavoitteiden mukainen. Metsän uudistamisesta esitin normaalista poikkeavaa menetelmää. Siinä noin 6 hehtaarin aukko olisi uudistettu lohkoittain eri puulajeilla myös erikoispuut huomioiden. 20 vuoden kuluttua Kangasniemellä olisi hieno virkistyskäytön jo alkujaan huomioinut metsikkö. Huippuna olisi vanhan kaatopaikan ’kukkulalle’ perustettava ministerimetsikkö, johon jokainen Suomen hallituksen ministeri kävisi istuttamassa itseään kuvaavan puun.

Jos hakkuita ei toteuteta, niin 20 vuoden kuluttua meillä on pystyyn kuivunut kuusikko ja täysin maatuneet lahopuut.

Kuten kaikissa jutuissa pitää olla luontoaiheinen loppukevennys, niin se tulee tässä. Olen nyt noin kuukauden ajan lähes päivittäin käynyt tekemässä taimikonhoitotöitä ja eräänä aamuna harakka tepasteli melko lähellä ja siinä menin ääneen lausahtamaan ”liikenneministerihän se siinä ihan ite”.

Tapio Viljanen

Luusniemi

Vielä kunnanvaltuuston 2. vpj.

Kuntavaaliehdokas Ps