Vaalikirjoitus: Tulevaisuutta kohti

Kaikki on omissa käsissämme. Olemme kohta äänestämässä uutta kunnanvaltuustoa. On aika rakentaa sinivihreää, elinvoimaa, yritystoimintaa, koulutusta ja luonnonarvoja kunnioittavaa valtuustoa. Kunnassamme tarvitaan itsenäisiä, yhteistyökykyisiä, kaukonäköisiä ja aktiivisia sekä erityisesti nuoria valtuutettuja. Perässä kulkijoiden, jotka tuskin lukevat kokousasiakirjoja, aika on ohitse.

Kunnalla, joka menettää sisäisen luottamuksen valtuutettujen, kunnanhallituksen, virkamiesten ja kuntalaisten välillä ei ole tulevaisuutta. Ja juuri näin taisi käydä kuluneella valtuustokaudella. Paljon on korjattavaa ja tehtävää, monia päätöksiä muokattavana ja uusia asioita mietittävänä.

Työn muuttuva maantiede sekä teknologia voivat tarjota aivan uusia yrittämisen ja toiminnan mahdollisuuksia. Kuntastrategian tavoitteena tulee olla mukana digiyhteiskunnan murroksessa ja olla aktiivinen toimija tässä kentässä. Älykkäiden ratkaisujen löytämiseen ajaa niin väestökehitys, palveluiden säilyminen, energia- ja logistiikkaratkaisut sekä infrakysymykset.

Palvelurakennetta on väistämättä supistettava, mikäli asukasluku jatkaa laskuaan ja syntyvien lasten määrä laskee. Sitä ei positiivisella muuttoliikkeellä ole helppo korjata. Tavoitteemme tulee olla Suomen älykkäimmän maalaiskunnan luominen. Älykkyys ei voi olla pelkästään ”imagoshoppailua”, vaan pitää pystyä määrittelemään, miksi halutaan olla “smart” ja kenelle sitä tehdään. Vastaus on selvä - kunnan asukkaille ja yhteisölle.

Kuntamme kehittämisessä on haasteita kumppanuuksien ja sidosryhmäverkostojen puutteesta päätöksenteon toimimattomuuteen, asenneilmaston muutoksiin ja avainhenkilöiden vaihtumiseen. Eletään ratkaisevia hetkiä opetella ajan toimintakulttuuri, jotta digitalisaatiosta saadaan kuntaan hyvä renki.

Älykäs kunta on konsepti, joka katsoo pidemmälle tulevaisuuteen, on kehittyvä prosessi, ei siis vain yksittäinen ratkaisu. Erityistä huomiota tulevalla valtuustokaudella tulee kiinnittää ympäristömme, luontomme ja vesistöjemme tilaan. Kunnan turhat avohakkuut vaikuttavat kuntamme elinvoimaan. Puula-foorumin työtä tulee jatkaa. Elinvoimainen kunta ymmärtää ympäristön merkityksen.

Ja lopuksi. Kunnassa on järjestettävä neuvoa antava kansanäänestys siitä, haluavatko kuntalaiset kuulua Etelä-Savoon vai Keski-Suomeen. Annetaan meille kuntalaisille mahdollisuus kertoa mielipiteemme asiasta.

Kohti tulevaisuutta ja sinivihreää Kangasniemeä. Kaikki on omissa käsissämme, kun vaalilippua täytämme.

Kari Synberg

Sinisten kuntavaali-

ehdokas

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi