Vaalikirjoitus: Sote toteutuu?

Valtakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon suurta uudistusta on suunniteltu ja yritetty saada päätökseen vuosia. Nyt näyttäisi siltä , että ratkaisu olisi mahdollista ja maakuntiin tulisi hyvinvointialueet.

Sipilän hallituksen tavoitteena oli saada kaikki palvelut siirrettyä yritysten hoidettaviksi, mutta maksaja suurimmalta osalta olisi ollut yhteiskunta. Keskusta ei tätä suoraan myöntänyt, koska maakunta-ajatus oli heille tärkeä ja kokoomukselle taas bisnes. Tämä bisnes ehti erään kunnanjohtajan aloitteesta rantautua Kangasniemellekin, kun Attendo rakensi oman kiinteistön valtuuston enemmistön päätöksellä.

Kangasniemeläisille ei tässä tilanteessa tulisi suuria muutoksia, koska peruspalvelut on jo yhdistetty sairaanhoitopiiriin, Essoteen. Kangasniemellä on kuitenkin yksi huoli, hyvinvointikeskuksen ”vuodeosastoa” suunnitellaan lakkautettavaksi. Tästä palvelusta on annettava poliittista ohjausta Essoten johdolle, ettei tämä suunnitelma toteutuisi. Kunnan ja kuntalaisten mielipidettä on kuunneltava, koska asia on tärkeä. Ikärakenne on kunnassamme sellainen, että hoivapaikkoja tarvitaan. Tämä ei sulje pois sitä, että myös kotihoitoa ja muita palveluja on edelleen kehitettävä ja tarvittaessa lisättävä.

Jos hyvin käy, ensi vuoden alkupuolella on maakuntavaalit. Kannattaa miettiä ketkä olisivat asiaa ymmärtäviä ja sitoutuneita ehdokkaita vaativaan ja aikaa vievien tehtävien hoitoon ja kehittämiseen. Demokratia lisääntyy, kun kuntalaiset pääsevät suoraan äänestämään hyvinvointialueen valtuutetut. Tähän asti valtuuston jäsenet on valittu kunnanvaltuustoissa.

Tuula Vornanen

valtuuston 1. vpj

Essoten hallituksen jäsen

kuntavaaliehdokas SDP

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi