Pääkirjoitus: Ansaittu palkkio

Kalevi Tiitinen

Maanantaisessa valtuuston kokouksessa poliittiset ryhmät kiittelivät kilvan viime vuoden erinomaista tilinpäätöstä. Vaikean koronavuoden jäljiltä kunnan taloudessa miinukset muuttuivat vuonna plussiksi. Vuoden 2020 tilinpäätös näyttää ylijäämää noin 2,38 miljoonaa euroa. Ylijäämän taustalta löytyvät valtion kunnille maksamat koronatuet, joita Kangasniemi sai 1,2 miljoonaa euroa. Ylijäämää kerrytti myös se, että Essoten maksuosuudet jäivät viime vuonna noin 1,1 miljoonaa alle budjetoidun.

Nyt taseessa on runsaan 7 miljoonan ylijäämä, joka tuo helpotusta tuleville vuosille.

Vuoteen 2019 verrattuna viime vuoden jäljiltä kunnan omavaraisuusaste on parempi ja velkaantuneisuusaste pienempi.

Vaikka ylijäämästä voi pääosin kiittää valtiota ja Essotea, ovat kiitokset myös kunnan omalle organisaatiolle paikallaan. Oman toiminnan kulut ovat pysyneet hyvin kurissa ja koronan tuomista monista hankaluuksista huolimatta palvelut ovat toimineet hyvin. Sanallisten kiitosten lisäksi kunnan henkilöstö on tässä tilanteessa ansainnut myös konkreettisen palkkion. Hallintojohtaja Sari Linturi-Sahlman julkisti kokouksessa, että kunnan henkilöstö tulee kesäkuussa samaan 50 euron lahjakortin, jonka voi käyttää paikallisissa yrityksissä.

Henkilöstö on hankalan ja monenlaista venymistä vaatineen vuoden jälkeen palkkionsa ansainnut. Erinomaista tässä palkintoideassa on sekin, että nyt palkintosummat jäävät kiertämään paikallisille markkinoille. Tästä kiittävät sekä kunnan työntekijät että paikalliset yrittäjät.

Kommentoi