Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Uudistalonmäen alueen suojelu kannattaa selvittää

Kunta suunnittelee hakkuita aivan kirkonkylän keskustan tuntumassa, Joutsantien ja Niirasenlahden välisellä alueella sijaitseville Uudistalonmäen metsille. Tälle vuodelle on suunniteltu avohakkuita yhteispinta-alaltaan noin 6,3 hehtaarin alueelle sekä harvennushakkuita 1,7 ja eri-ikäisyyteen tähtääviä hakkuita 1,3 hehtaarin alueelle. Sankalla, lähes luonnontilaisella metsällä on kuitenkin muitakin kuin metsätaloudellisia arvoja. Se on toiminut jo pitkään lähistön asukkaiden virkistysalueena ja Kalskeen suunnistajat ovat metsässä harjoitelleet. Alueella on myös tärkeät luontoarvonsa. Koko 15 hehtaarin alue on luonnontilaisen kaltaista metsää, jossa korostuvat monimuotoisuus ja metsän arvokkaat rakennepiirteet.

On tietenkin ymmärrettävää, että kunta metsänomistajana on kiinnostunut puunmyynnistä saatavista euroista. Metsänhoidollisia perusteita hakkuille luovat metsäalueen monet tuulenkaadot ja konkeloon toisiaan vasten nojalleen jääneet puut.

Ennen hakkuista päättämistä olisi kuitenkin syytä selvittää Ely-keskuksen kanssa alueen suojelun mahdollisuudet. Kunnatkin voivat saada Metso-rahoista suojelukorvauksia, jotka kompensoisivat saamatta jääviä myyntituloja. Tärkeintä kuitenkin olisi, että kunnan keskustassa sijaitseva luontohelmi säilyttäisi paikkansa virkistys- ja retkeilykohteena ja voisi jatkossa muodostaa tärkeän viheralueen yhdessä Joutsan tien toiselle puolelle tulevan kosteikon kanssa.