Pääkirjoitus: Äkryn koululla opitaan uutisista

Kunnallislehden tietovisa kuuluu oleellisena osana Äkryn koulun perjantaipäiviin. Koululla luetaan ahkerasti paikallista lehteä. Opettaja Joni Kääriäinen tekee Kahoot -ohjelmalla noin kymmenen kysymyksen visan, johon oppilaat pääsevät vastaamaan omilla tietokoneillaan. Oikeita vastauksia ja kilpailun etenemistä kaikki pääsevät seuraamaan luokan isolta näytöltä.

Visan avulla tutustutaan paikallisiin uutisiin ja tapahtumiin. Sen avulla voidaan tutustua myös vaikeisiin sanoihin ja käsitteisiin. Yleensä lukeminen mielletään yksinäiseksi puuhaksi. Äkryssä siitä on kuitenkin tehty sosiaalinen ja yhteisöllinen tapahtuma, koko luokan yhteinen juttu, joka herättää lukemaan ja keskustelemaan.

Myös kansainvälisiä uutisia Äkryssä seurataan ahkerasti. Googlen karttapalvelun avulla matkustetaan maailmalla ja katsotaan samalla uutiskuvia ja -videoita. Oman arjen vertaaminen lasten arkeen vaikkapa Kiinassa avartaa maailmankuvaa ja opettaa myös sen, että erilaisista tavoista ja kulttuurista huolimatta ihmisissä kaikkialla on paljon samaa.

Äkry on hyvä esimerkki pienestä kyläkoulusta, jossa kasvavat ihmisentaimet saavat tiedon lisäksi paljon muitakin eväitä elämää varten. Tuntuu haikealta ajatella, että ensi syksynä Äkryn koulua ei enää ole.

Kalevi Tiitinen

Kommentoi