Pakina: Tekemisen siedettävä keveys

Ennen töitä tehtiin kovin kourin, nyt keveällä kämmenellä. Työt ovat vaihtuneet kevyt-töiksi, myös niiden tekijöiden nimike on muuttunut, ei ole enää siivoojia, vaan siistijöitä, jotka kevyesti siistivät paikkoja. Kevytremonteissa lattian kulumat peitetään matoilla ja vain lattialistat uusitaan, saunaan vaihdetaan himmeä valaistus ja ostetaan uusi, näyttävä vesiastia sekä moderni löylykauha. Keittiön ja eteisen kaappien ovet maalataan vain ulkopuolelta, kaakeleita ei vaihdeta, ne ruiskumaalataan muotiväreillä.

Kodin sisustus stailataan kevyesti, asetellaan sohvalle erivärisiä tyynyjä ja asetellaan siihen huolella taiteltu, kuin huolettomasti heitetty shaali. Tuolit saavat päälleen lämmittävät lampaantaljat ja nurkkaan joutuu häpeämään ilman omaa syytään, näyttävä viherkasvi.

Pihan ulostus (jos sisällä sisustetaan, niin eikös silloin ulkona ulosteta?) tapahtuu kevytsoraa, valmiita nurmikkosuikaleita ja keveitä puutarhakalusteita suosien, joihin sijoitetaan värikkäitä istuintyynyjä, jotka haalistuvat ja kastuvat ulkona ollessaan. Unohtaa ei pidä myöskään lukuisia kynttilälyhtyjä, joissa päivälläkin palavat kynttilät sulavat auringon paisteessa.

Kevyttä on ruokakin, on kevytleikkeleitä, makkaroita, maitoa, kermaa, limonadeja, juustoa, kaikki mauttomampia kuin raskaammat versionsa.

Kaikkein keveimpiä ovat kuitenkin työkalut. Ennen oli työkalupakkeja jotka sisälsivät erilaisia työkaluja, esimerkiksi ruuvimeisselin, hohtimet, vasaran, taltan, ja paljon muita tarvikkeita, joilla tehtiin konkreettisesti töitä. Nykyään työkalupakkeja käyttää psykiatrit, psykologit, erilaiset terapeutit ja monet muut henkisen työntekijät. Aikaisemmin he jakoivat neuvoja ja keinoja, nykyään he antavat työkalupakistaan erilaisia työkaluja asiakkailleen, joilla selviytyä vaikeuksistaan.

Myöskin paikkojen ja asioiden nimiä on kevennetty positiivisemmalta kuulostaviksi. Ei ole enää sairaita ihmisiä, on vain terveysongelmaisia. Terveyskeskus-nimitys oli jo hämmentävä nimitys paikasta, jossa ei terveitä ihmisiä ole kuin henkilökunnassa, mutta hyvinvointikeskus se vasta absurdi nimitys on! Olenko aivan hakoteillä, kun kuvittelen hyvinvointikeskuksen olevan paikka, jossa voi hemmotella itseään kuten kylpylässä, manikyyrillä, pedikyyrillä, hierojalla ynnä muilla miellyttävillä toimenpiteillä, sen sijaan että ronkitaan erilaisia kehon koloja, väännellään jäseniä, möyhitään mahaa ja kurkitaan kurkkuun, epämiellyttävimmistä toimenpiteistä puhumattakaan. Potilaita ei näissä keskuksissa ole, on vain asiakkaita!

Yksi asia on nimien muuttajilta unohtunut, nimittäin sairaaloiden positiivisuudesta kertova nimitys. Ehdotankin, että sairaalan nimi olisi tulevaisuudessa Hyvälä. Siellä on hyvä olla, kaikki on hyvin: hoito on hyvää, lääkintä on hyvää ja ruokakin on hyvää. Asiakkaat ovat mielissään kun pääsevät Hyvälään, sen sijaan että joutuisivat sairaalaan.

Näitä miettien hain varastosta mieheni työkalupakin, otin sieltä ruuvimeisselin ja ruuvasin terassin kattoon koukun kesäkukkia varten.

Kaija Turunen

Kommentoi