Pääkirjoitus: Koronatuet nostivat lukemat plussalle

Kalevi Tiitinen

Valtio hinasi koronatuillaan lähes koko kuntakentän talouden kuiville viime vuonna. Kangasniemelläkin edellisvuoden miinukset muuttuivat plussaksi. Vuoden 2020 tilinpäätös näyttää ylijäämää noin 2,38 miljoonaa euroa. Valtion koronatukia Kangasniemi sai 1,2 miljoonaa euroa. Ylijäämää kerrytti myös se, että Essoten maksuosuudet jäivät viime vuonna noin 1,1 miljoonaa alle budjetoidun.

Ylijäämä näyttää paperilla hyvältä ja tuo kunnan taseeseen kaivattua lisäpuskuria. Nyt ylijäämiä taseessa on yhteensä 7,2 miljoonaa. Käytännössä nuo tasemiljoonat eivät kuitenkaan ole sellaista rahaa, jonka turvin voisi kasvattaa lompakon paksuutta ja lähteä kylille leuhkimaan. Kangasniemellä - kuten monilla muillakin kunnilla - ovat edelleen edessä niukat ajat. Ne kulut, joihin omilla päätöksillä pystytään vaikuttamaan, on pidettävä kurissa. Koronasta lankeaa laskuja tämän vuoden aikana, mutta niihin ei valtiolta enää heru lisää rahaa. Myös Essoten kulujen kutistuminen jäänee lyhytaikaiseksi iloksi. Kun koronasta päästään, palautuvat perusterveydenhoidon toiminnot ja myös kustannukset ennalleen.

Vaikka nyt 2,3 miljoonan ylijäämän turvin, ei päästäkään näyttelemään rikasta, tuo summa kuntatalouteen kaivatun hengähdystauon. 7,2 miljoonan summa taseessa pitää uhkan talouden kriisiytymisestä kauempana ja antaa aikaa valmistautua sote-uudistuksen ja maakuntauudistuksen mahdollisesti tuomiin muutoksiin.

Kommentoi