Kuka pelastaisi Betanian?

Vapaaseurakunnan rukoushuone Betania Satamatiellä on jo vuosia ollut käyttämättömänä ja säiden armoilla. Räystäslaudat ovat lahonneet, seinälaudoitus ja katto kaipaisivat pikaista

Kalevi Tiitinen

Vapaaseurakunnan rukoushuone Betania Satamatiellä on jo vuosia ollut käyttämättömänä ja säiden armoilla. Räystäslaudat ovat lahonneet, seinälaudoitus ja katto kaipaisivat pikaista remonttia.

Betanian on suunnitellut kangasniemeläissyntyinen arkkitehti Hilding Ekelund. Vuonna 1893 Kangasniemellä syntynyt apteekkarin poika oli 1900-luvun alkupuolen tunnetuimpia suomalaisia arkkitehteja. Kangasniemen Betanian lisäksi hän on suunnitellut mm. Helsingin taidehallin, Töölön kirkon, Lutherkirkon, Suomen Moskovan suurlähetystön, Helsingin lippakioskit sekä Helsingin olympialaisten tarpeisiin olympiakylän, soutustadionin ja velodromin.

Vuonna 1922 valmistunut Betania edustaa aikansa kaunista puurakentamista parhaimmillaan. Tuon ajan rakennuksista Satamatien varrella on jäljellä enää kaksi. Vaikka Betania on rapistunut, kantaa se kauniin muotonsa edelleen ryhdikkäästi.

Vuonna 2014 rakennuksen kunto tutkittiin perusteellisesti. Tuolloin kuntotarkastuksessa todettiin, että lähes satavuotias rakennus on säilynyt yllättävän hyvässä kunnossa. Kiireellisimmäksi remonttia kaipaavaksi kohteeksi määriteltiin vesikatto. Vuosien mittaan katon korjausta ei kuitenkaan ole tehty.

Tarkastettaviksi ja tarvittaessa korjattaviksi kohteiksi määriteltiin käyttövesiputkisto ja vesikalusteet, savupiipun yläpäät, rakennuksen sisäpinnat, ikkunat ja ulkoseinän vauriot.

Tyhjilleen rakennus jäi vapaaseurakunnan toiminnan hiivuttua Kangasniemellä. Nykyisellään kiinteistön omistaa Pieksämäen vapaaseurakunta. Vapaaehtoisvaroin toimivalla seurakunnalla ei ole mahdollisuuksia käyttää suuria summia kiinteistön korjauksiin. Rakennukselle onkin jo vuosien ajan etsitty uutta omistajaa.

Pieksämäen vapaaseurakunta olisi halukas luopumaan Betaniasta. Ja kun samaan aikaan Kangasniemellä tuntuu olevan halukkuutta vanhan rakennuksen kunnostukseen vaikka talkoilla, luulisi, että suotuisa ratkaisu voitaisiin saada helpostikin aikaan.

Vuonna 2014 Elinvoimaa Kangasniemelle -hankkeen tiimoilta rakennuksen kunnostus olikin jo esillä. Tuolloin hanke kuitenkin raukesi.

Olisiko nyt sopiva aika yrittää ratkaisua uudestaan? Pirtin puistoon ja satama-alueeseen rajoittuva Betania soveltuisi hienosti paikallisten yhdistysten, kulttuurin ja matkailun käyttöön. Mistä löytyisi yhdistys tai vapaaehtoisten joukko, joka ottaisi tehtäväkseen vanhan, arvokkaan rakennuksen pelastamisen?

Kalevi Tiitinen

kalevi.tiitinen@kangasniemen-kunnallislehti.fi

Kommentoi